Home Map Index Search News Archives Links About LinuxFocus
Topbar
Bottombar

LinuxFocus September 2000 Uitgave

De groei van de capaciteit van harde schijven is ronduit verbluffend. Ik kan me nog herinneren dat een paar jaar geleden in een wetenschappelijk tijdschrift een artikel stond dat de natuurkundige wetten de capaciteit limiteerd. De grootte van magnetische gebiedjes in ferro-magnetische materialen hebben een vaste omvang en kan gewoon niet kleiner worden.

Verassend, blijken harde schijf producenten toch in staat deze gebiedjes kleiner te maken. Harde schijven van 80 GB is de gewoonste zaak van de wereld. Maar wat moeten we met al deze ruimte?
Nou, het antwoord is simpel. Heeft u als eens gekeken hoe groot het programma met de naam Netscape is? Veertien Mb voor 4.7x en dit wordt steeds groter. Netscape 6 is zooo groot en traag dat het alleen op hele nieuwe computers te gebruiken is. Moeten webbrowsers wel echt een nieuwsgroeplezer, een emailprogramma en Java bevatten... allemaal in één programma?
In de hoop dat je van die vervelende bugs afkomt, upgrade je de software naar de nieuwste versie, maar dan krijg je gelijk een nieuw emailprogramma. Het oude programma heeft altijd prima gewerkt, en de nieuwe doet het weer net anders.

Waar zijn de uitmuntende software engineers die goed uitziende, stabiele, kleine maar vooral snelle programma's schreven?
De Gnome-community heeft dit ingezien en heeft met veel kabaal hun nieuwe componenten model aangekondigd: Bonobo. KDE heeft de laatste tijd niet zoveel lawaai gemaakt, maar heeft ondertussen hard gewerkt aan KDE 2.0, dat hopelijk snel uitkomt. Toch, waar is de snelle en stabiele webbrowser die ook nog op mijn oude Pentium 200 werkt? Zijn de tekst-gebaseerde browsers als w3m en lynx dan echt de enige stabiele en kleine alternatieven? Er zijn echter enkele nieuwe kandidaten. viewml zal een webbrowser zijn voor kleine embedded systemen, en het gebruikt de HTML engine kfm van het KDE project. Hoewel het nog in ontwikkeling is en op dit moment nog onstabieler dan Netscape 4.7, kan dit een hele grote worden. Een ander alternatief is galeon. Deze is gebaseerd op de nieuwe Mozilla engine Gecko. Ook deze browser is nog in ontwikkeling, maar werkt al zeer goed. Je hebt echter wel een nieuwe harde schijf nodig, want het programma heeft 24Mb nodig voor de installatie waarvan het meeste geeneens gebruikt wordt.



De Artikelen

Vertaald

Onvertaald