[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Russian  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo of the Author]
door Sujan Swearingen
<swear000(at)uwp.edu>

Over de auteur:

Ik ben een eerstejaars student van de Wisconsin Universiteit - Parkside. Voordat ik in de genetica onderzoek terecht kwam, was ik een laboratorium technicus op een plaatselijk college waar we met verschillende soorten platforms werkten. Deze hielden in: AS/400, UNIX, NT, Apple, OS/2 en Netware omgevingen. Vòòr deze tijd hielp ik mee met de ontwikkelijk van www.racinecounty.com. Hier heb ik oorspronkelijk Linux leren kennen. Sindsdien ben ik aan het streven om zoveel mogelijk te weten te komen over dit besturingssysteem, dat steeds maar weer nieuwe mogelijkheden biedt in technologie.Vertaald naar het Nederlands door:
Rano Kuhl <rano(at)dds.nl>

Inhoud:

 

Vector Linux onderzocht

[Illustration]

Kort:

In dit artikel heronderzoeken wij de veelzijdigheid van Linux. Onze studie concentreert zich op een pseudo "mini" distributie van Linux bekend als Vectorlinux. De homepage beweert: "THE BEST LIL LINUX DISTRO YOU HAVE EVER USED". Ik heb besloten om deze bewering te testen door het installeren van de distributie op een machine waar een installatie van muLinux Linux op draaide. De eigenlijke installatie van Vectorlinux vereist een erg interessante partitie techniek met verscheidene disk utilities. Echter, het resultaat is een erg bekwaam systeem.

 

DOELSTELLING:

Tegenwoordig maken de meeste Linux distributies gebruik van CD-ROM's. Daarom is het moeilijk om een distributie te installeren op een computer zònder CD-ROM. Hoewel sommige distributies bestanden leveren die op een floppy disk passen, ontbreken er nogal wat belangrijke mogelijkheden. Zoals het leveren van een minder recente kernel versie, of gebrek aan compatibiliteit van de huidige ontwikkeling. De aanpak van Vectorlinux wendt zich tot deze bezorgdheid; het verwijderen van vele extra's voor het bouwen van het functionele aspect van het OS.

Vectorlinux beweert de volgende kenmerken:

--- van de Vectorlinux web site

Het doel is om te zien of deze distributie ook kon worden geschreven voor een 340 MB hardeschijf.

 

STUDIEPLAN:

De host kwam van een tandartsen praktijk waar ze gingen upgraden naar hun huidige Pentium II machines. Het systeem werd oorspronkelijk gebruikt als een klok die draaide door een zelf ontworpen DOS programma. Echter, dit programma hield op met functioneren door het Millenium probleem. De enige oplossing, op dat moment, was om de software te vervangen door een Millenium bestendig OS.

Methodes en materiaal

De specificaties van de host machine waren als volgt:

De documentatie van het installatie proces was begrijpelijk en gemakkelijk te lezen. Ik drukte een kopie af, zodat ik er altijd één achter de hand heb. Het is ook een uitstekende plaats voor aantekeningen over het systeem. Bijvoorbeeld, ik moest binnenin de computer kijken om tot de conclusie te komen dat ik een Cirrus Logic GD5428 grafische kaart had. Dit was nuttige informatie toen ik XF86setup draaide.

Het df commando

Bestanden zijn opgeslagen in een Bestandssysteem dat correspondeerd met een gedeelte van de disk. Het aantal blocks beschikbaar en toegewezen aan elke bestandssysteem wordt afgedrukt door het df commando. Schijfruimte wordt toegewezen in units genaamd blocks; een block is 512 of 1024 karakters afhankelijk van je systeem. Op sommige systemen is schijfruimte altijd minimaal. Dit commando is erg nuttig als je grote bestanden gaat maken en om dan te kijken of je genoeg schijfruimte beschikbaar hebt.

Oorspronkelijk had ik DOS geïnstalleerd op een kleine partitie waar precies een minimale installatie van DOS op kon. Ik had ook een 40 MB Linux swap partitie en de rest van de schijfruimte werd muLinux gebruikt. Ik downloadde het bestand veclinux.bz2 (~60MB) naar de /tmp directorie van muLinux. De uitdaging kwam toen ik het bestand veclinux.bz2 moest verplaatsen op dezelfde directorie als DOS. Nu kon het installatieprogramma een bestand vinden op een bepaalde locatie en op een specifiek bestandssysteem. Vermoedelijk kon het ook vanaf een ext2 naar een ext2 partitie worden geïnstalleerd. Dit was echter geen optie voor mij. Dit kwam in feite doordat de partitie waar muLinux op draaide, tussen de swap partitie en de DOS partitie in lag. Het was een uiterst moeilijke situatie. Zoveel beschikbare schijfruimte bestond ook niet op de muLinux partitie. En een installatie zou bijna 170 MB in beslag nemen. Gelukkig was er een oplossing...

FIPS is een veilige (her)partitionerings utilitie dat een gebruiker in staat stelt om veilig zijn partities te wijzigen. Het gebruik van deze tool samen met defrag is, op zijn minste genoemd, nuttig. Dos defrag houdt rekening met de beschikbaarheid van clusters wanneer FIPS een partitie aan het wijzingen is. Het zorgt erook voor dat FIPS geen onjuiste meldingen geeft aan het eindcluster van een partitie.

Het rm -r commando

Het rm -r commando wordt meestal gebruikt in de root directorie waarmee je een directorie kunt wissen met de daarbij behorende subdirectories.

Soms, echter, komt het voor dat een gebruiker zich opwindt, omdat hij maar niet van een bestand afkomt. Op dat punt zal hij naar jouw toe komen. Als er een manier voor rm is om het werk wel geklaard te krijgen, laat het hem maar zien...

In elk geval, na het wissen van de muLinux installatie (behalve de /tmp directorie) met rm -r, begon ik de partities te wijzigen. Ik maakte zoveel mogelijk schijfruimte vrij op de partitie waar het veclinux.bz2 bestand zich vond, zonder deze te beschadigen. Ik moest de locatie veranderen waarop DOS was geïnstalleerd, zodat ik meer ruimte over had voor mijn VectorLinux partitie. Uiteindelijk had ik een dos partitie met veclinux.bz2 met een minimum aan schijfruimte. Het df commando die ik draaide vanaf de VectorLinux installatie floppy liet mij het volgende zien:

Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/ram0 2971 2720 251 92% /
/dev/hda4 69102 67064 2008 97% /DOS

De installatie is vrij duidelijke op het moment dat de partities zijn aangemaakt. Na het veranderen van directorie die de installatiebestanden van VectorLinux bevat, moet je ram.bat draaien. Dit batch bestandje laad een image die de gebruiker begleidt door het installatie process. Na het inloggen als root het selecteren van de installatie methode, wordt de gebruiker gevraagd om de partitie die veclinux.bz2 bevat te mounten. Het setup programma maakt tijdelijk een 8MB swap bestand aan, na het mounten van de partitie die veclinux.bz2 bevat en de doel partitie. Dan wordt de gebruiker gevraagd of het bestand veclinux.bz2 gecontrolleerd moet worden. Dit is om te kijken of de complete distributie aanwezig en op een leesbare locatie is. Na de CRC (Cyclic Redundancy Check) formatteerd het installatieprogramma de doel partitie. Als het formatteren klaar is, pakt het de inhoud van veclinux.bz2 uit naar de nieuwe Linux partitie. Op een 486 kan dit wel een poosje duren. Daarna krijgt de gebruiker te horen dat hij zijn computer opnieuw moet opstarten.

 

HET RESULTAAT:

Bij het herstarten van het system begon het beeldscherm te knipperen en de bekende Lilo prompt verscheen. Ik heb de machine eerst in DOS laten booten om er zeker van de zijn dat de originele bestanden veilig waren. Na het veiligstellen van de toegankelijkheid, startte ik opnieuw op. Deze keer liet ik Linux booten. Het bekende Linux bootscherm liet een paar standaard drivers zien die wel geladen werden, maar niet nodig waren. Een nieuwe kernel compileren moet deze situatie wat veraangenamen. Eenmaal binnen, was ik in staat om Lilo te configureren (en ook X, ppp, etc). Ik wist hoe ik deze dingen moest doen, omdat de ontwerper van Vectorlinux zo vriendelijk was om een e-mail te sturen die ik las gedurende mijn eerste log-in. Dit en andere dergelijke kenmerken maken het geweldig, zowel voor newbie's als voor veteranen.

De installatie produceerde de volgende parameters van disk verbruik:

Filesystem 1k-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1 259860 178651 73156 71% /
/dev/hda4 69102 67064 2008 97% /DOS

Deze configuratie is bruikbaar. De /DOS partitie is een goeie backup. Als er iets gebeurt met VectorLinux, boot ik gewoon in DOS en herstart het installatieprogramma. En als ik er zeker ben van mijn setup, dan kan ik de overige schijfruimte ergens anders voor gebruiken. Persoonlijk denk ik dat een swap partitie wel een goed idee is.

 

CONCLUSIE:

DNA Helix Deze distributie overtreft zeker het verwachtingspatroon van een persoon over een mini distributie. De distributie weerstond zelfs een stroomstoring en toen miste er ook nog niks. Echter, bij het X configureren met XF86Setup bleef het scherm een paar keer hangen en er waren een paar segmentation faults. XWindows draait wel, maar een upgrade is aanbevolen. Hier is een beter idee, maak gebruik van Netscape. Ik verwijderde het en gebruik nu iets vergelijkbaars.

Ik ben van plan om het nieuwe systeem te gebruiken als een bioinformatica werkstation. De mogelijkheid die VectorLinux biedt met de afhandeling van taken lijkt veel belovend.

Merk op: Het Millenium probleem werd opgelost door het programma hwclock die een update maakte van de systeemklok.
 

OPMERKINGEN:

Bourne, Stephen R. The UNIX System V Environment. Workingham: Addison-Wesley, 1987.

Frisch, Æleen. Essential System Administration. Cambridge: O'Reilly, 1995.

Vectorlinux homepage at www.vectorlinux.50megs.com

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Sujan Swearingen, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
en --> -- : Sujan Swearingen <swear000(at)uwp.edu>
en --> nl: Rano Kuhl <rano(at)dds.nl>

2002-06-08, generated by lfparser version 2.28