[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Turkce  

[Josef Schwarz]
door Josef Schwarz
<josef.schwarz[/at/]fh-sbg.ac.at>

Over de auteur:

Josef Schwarz studeert Telecommunicatie Engineering aan de Salzburg Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Techniek, Oostenrijk. Vanaf Juli zal hij een stage gaan doen bij BTExact Technologies in IPswich, U.K., met een onderzoek in Overlay Networks (overlappende Netwerken).Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Boekbespreking: Mastering Red Hat Linux 9

[Illustratie]

Kort:

Dit artikel is een boekbespreking over:
Jang, Michael (2003) Mastering Red Hat Linux 9. Sybex, USA.
"Everything you need to know to use Red Hat Linux as a server or desktop OS".

_________________ _________________ _________________

 

De eerste indruk

Bijna 2 kilo Linux kennis in paperback, 976 pagina's, behoorlijk indrukwekkend op mijn boekenplank. De auteur probeert om zowel de newbie als de systeembeheerder te bereiken. In het begin was ik niet helemaal zeker of dit een goede manier was, mede door het feit dat vooral in de eerste hoofdstukken ook simpele en basic onderwerpen worden gedetailleerd worden behandeld.
Het boek wordt geleverd met twee CDs met een publishers's editie van RedHat (niet alle pakketten zijn opgenomen).  

Overzicht en structuur

Introduction

Deel 1 - Installing Red Hat Linux
Deel 1 - Introducing Red Hat Linux
Hoofdstuk 2 - Preparing Your Hardware
Hoofdstuk 3 - Installing Linux Locally
Hoofdstuk 4 - Installing Linux Over a Network
Hoofdstuk 5 - Kickstarting Linux

Part 2 - Linux Fundamentals
Hoofdstuk 6 - Starting at the Command Line
Hoofdstuk 7 - A Filesystem Primer
Hoofdstuk 8 - Making the Shell Work for You

Part 3 - Basic Linux Administration
Hoofdstuk 9 - Administering Users and Groups Securely
Hoofdstuk 10 - Managing Packages with RPM
Hoofdstuk 11 - Configuring and Troubleshooting the Boot Process
Hoofdstuk 12 - Upgrading and Recompiling Kernels
Hoofdstuk 13 - The Administrative Nitty-Gritty
Hoofdstuk 14 - Backing Up Your System

Part 4 - X Window Management
Hoofdstuk 15 - Managing X Servers and X Clients
Hoofdstuk 16 - GNOME
Hoofdstuk 17 - KDE
Hoofdstuk 18 - GUI Applications
Hoofdstuk 19 - Red Hat Graphical Front Ends

Part 5 - Basic Linux Networking
Hoofdstuk 20 - A TCP/IP Primer
Hoofdstuk 21 - Managing Linux on Your LAN
Hoofdstuk 22 - Securing Your Linux Network

Part 6 - Linux Network Services
Hoofdstuk 23 - Remote Access and xinetd Services
Hoofdstuk 24 - DNS and DHCP
Hoofdstuk 25 - Printing with CUPS and LPD
Hoofdstuk 26 - Mail Services

Part 7 - Linux File-Sharing Services
Hoofdstuk 27 - FTP Clients and Servers
Hoofdstuk 28 - Linux Sharing Services: NFS and NIS
Hoofdstuk 29 - Making Samba Work for You
Hoofdstuk 30 - Web Services

Appendix - Linux Command Reference
Index  

Hoogtepunten

Over het algemeen biedt het boek erg gedetailleerde uitleg en beschrijvingen. Vaak wordt iedere optie en iedere regel in een config bestand besproken, inclusief veel screen shots (misschien teveel, bijvoorbeeld in de delen die de installatie beschrijft en de kernel her-compilatie beschrijven).
Wat ik interessant vond in het eerste deel, was vooral de informatie over probleem oplossing tijdens de installatie; bijvoorbeeld dat informatie over verschillende dingen kan worden gevonden in in de verschillende console schermen en log bestanden. Het boek biedt uitgebreide instructies over de installatie en updaten van NFS, FTP en HTTP en tips over geautomatiseerde installatie. Overigens wordt ook de installatie in tekst mode beschreven (in het deel over installatie via het netwerk.
Meestal zijn de instructies duidelijk en bondig. Commando's worden vaak op een enkele pagina geïntroduceerd en kruis-verwijzingen worden geleverd met behulp van aantekeningen.

De secties over beheer zijn erg omvangrijk. Te beginnen met de gebruikers accounts (/etc/skel, /etc/login.defs), tot DNS configuratie en Sendmail installatie. Het boek beschrijft niet alleen de installatie en configuratie van servers (FTP, HTTP, Mail, Samba, DHCP, ...) maar ook respectievelijke client software (zowel tekst-gebaseerde als grafische). Het is fantastisch dat het boek beschrijft hoe de dingen op verschillende manieren kunnen worden gedaan. Dat betekend dat niet alleen de grafische front-ends worden beschreven maar ook de tools voor de opdrachtregel. Aansluitend is er ook een hoofdstuk dat focust op de Red Hat tools suite en een andere beschrijft hoe de shell naar wens kan worden aangepast.
Een hoofdstuk over kernel updates kan niet gemist worden in een Linux boek. Vooral het deel over xconfig is uitgebreid, met veel screen shots en beschrijvingen.
Het feit dat CIDR wordt uitgelegd verbaasde me op een positieve manier, daar netwerken mijn domein zijn.

Verbazingwekkend is dat, in een boek over Red Hat, Gnome en KDE met vergelijkbare accuratesse worden besproken. Beide hoofdstukken omvatten zo'n 50 pagina's. In aansluiting op het control center (configuratie scherm), worden de KDE en Gnome programma's (bijv. multimedia) uitgebreid uitgelegt. Voor mezelf was het interessant dat bijvoorbeeld het KDE Control Center niets anders is dan een front-end voor het /proc bestandssysteem.
De auteur geeft vooral in de eerste hoofdstukken erg actuele informatie over Linuxtrends, bijvoorbeeld welke bedrijven migreren naar Linux, en over de Desktop markt.
Ik vond het interessant dat de programma's mediacheck en md5sum worden geleverd voor het controleren van de installatie CDs.
De bonus hoofdstukken op het web zijn waarschijnlijk meer een marketing extraatje dan een echter verrijking.  

Ruimte voor verbetering

Soms lijkt het boek erg basic. De reden is dat vaak iedere stap wordt uitgelegd, wat misschien een goed idee is als het om lastige concepten gaat. Maar mede door het feit dat het boek ook op beginners is gericht, moet natuurlijk alles worden uitgelegd. Nogal grappig was het deel over het gebruik van de Red Hat website; een andere grappige paragraaf beschrijft de betekenis van 800*600. Mijn mening is dat boek simpelweg dichtheid mist, vooral in het begin, en soms herhaalt de auteur.
Als de vraag over waarom Linux te kiezen ter sprake komt, wordt beveiliging niet genoemd - echter, voor zover ik weet is dat de cruciale factor, op z'n minst voor publieke autoriteiten.
Ik dacht dat "tail -f" zou worden uitgelegd in het boek, "locate" is wordt slechts kort genoemd - dit zijn commando's die ik vrij vaak gebruik. In het deel over het "tar" commando, kan het van belang zijn om het risico van data verlies bij het gebruik van absolute paden meer specifiek te behandelen.
De beschrijving van IPv6 is incompleet, hardware wordt soms verkeerd beschreven ("Bridge" in het hoofdstuk over netwerken). Routers worden slechts kort genoemd.

De Linux Command Reference in de appendix is niet compleet, en bovendien nogal complex, een beetje verwarrend en daarom niet echt logisch. De index die na de reference komt focussed vooral op het boek, niet op de appendix, zo komt "logresolve" welke voorkomt in de apache sectie van de reference, niet voor in de index.
Ik denk dat de oude r-tools zoals rsh en rcp niet zo gedetailleerd uitgelegd zouden moeten worden. De nieuwere en veiliger s-tools (ssh...) zouden tegenwoordig standaard moeten zijn.
Wat ik mis is een hoofdstuk voor mensen die eerder andere Linux distributies hebben gebruikt, het zou erg interessant zijn om de specifieke verschillen aan te wijzen, zoals directory structuur, plaats van config bestanden, enzovoort.  

Ergo...

Michael Jang heeft het voor mekaar gekregen om een balanceer act tussen beginner en professional goed uit te voeren. Voor de beginner biedt het boek een goed leesbare introductie met mogelijkheden om in zeer verschillende richtingen en gebieden te leren. Aan de geavanceerde gebruiker biedt het bruikbare kennis betreffende veel administratieve taken en applicaties voor het beheer van het systeem.
Misschien zou je het boek niet moeten aanschaffen om de korte commando referentie in de appendix, ik heb wel eens betere gezien. Maar als je een referentie boek zoekt met erg practische stap-voor-stap instructies, is deze het overwegen waard.  

Bronnen

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

<--, Terug naar de titelpagina van dit nummer

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Josef Schwarz, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
de --> -- : Josef Schwarz <josef.schwarz[/at/]fh-sbg.ac.at>
de --> en: Josef Schwarz <josef.schwarz[/at/]fh-sbg.ac.at>
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2004-03-03, generated by lfparser version 2.43