[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Russian  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[ Photo of the Author]
door Chris Dibona
<chris/at/dibona.com>

Over de auteur:

Chris DiBona is de Vice President van de Silicon Valley Linux User's Group. Hij is alles geweest, van een bus jongen tot een netwerk consultant. Hij werkt voor VA Research, een Linux bedrijf in Mountain View.Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Linux op een Vaio 505gx

[Ilustratie]

Kort:

Terwijl ik kruis op zo'n 800 km/u, ben ik omgeven door technology. Ik zit op 33.000 voet in stoel 17c in een Airbus A-320. Onder de bagaruimtes hangen 22 kleine lcd video schermen die een TV show laten zien met niemand anders dan Fred Savage. De film die werd vertoond voordat we werden blootgesteld aan Mr. Savage's nieuwste gefilmde exploitaties was Six Days, Seven Nights met Anne Heche en Han Solo. Het interessante deel hiervan is dat het plot van de film is gebaseerd op een noodlanding tijdens een storm. Dus, ik zit in een vliegtuig en kijk naar crashende toestellen tijdens de film? Ik bevindt me helemaal alleen in een surrealistische wereld. Maar ik dwaal af.

_________________ _________________ _________________

 

De Sony 505gx

Ik schrijf dit artikel op mijn nieuwe laptop, een Sony 505gx, de laptop weegt 1,5 Kg en heeft een 2 gb harde schijf, 32 mb ram (uitbreidbaar tot 96) en een prachtige, zij het kleine 10.4 inch 800x600 display en zo'n trackpad geval als mouse pad. Ik gebruik vi. Onder Linux.

Geloof me dat niets je technischer laat voelen dan de windowmaker windowmanager draaien op 30k voet, tijdens het compileren van een kernel. Het enige dat ik nog niet werkend heb is het geluid, en dus besloot ik deze gewoon in te compileren. De Sony heeft een ESS geluidschip aan boord, en daar ik succes heb gehad met andere laptops met het proberen de ESS als een Sound Blaster 16 aan te sturen, is dat wat ik op dit moment aan het proberen ben.

Geloof me, niets je technischer laat voelen dan de windowmaker windowmanager draaien op 30k voet, tijdens het compileren van een kernel.

Eerder heb ik al gehercompileerd voor de pentium processor (deze versie van de Sony laptop heeft de 200 mHz mmx) en voor APM (power management) welke goed werkt. De video chipset is de Neomagic 128xd, met 2 mb video geheugen. De XBF_Neomagic werkt goed met deze chipset, maar helaas performt hij niet erg goed als xspringies draaid, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit aan de driver ligt, daar xanim goed werkt, net als andere productiviteits applicaties met hoge frame rates zoals xjewel en anderen.

De reden dat ik de Sony koos, was de kleine grootte, maar natuurlijk betekend dat, dat als je gewend bent aan het ruime toetsenbord van een desktop of een full size laptop, er nog een niet onoverkomelijke verassing te wachten staat. De laptop heeft ook maar 1 pcmcia slot en geen optie voor een docking station, hoewel er wel een port replicator wordt meegeleverd. De accu, welke is geplaatst bij de scharnier, leverd een verwachte tijd van 2 uur, ik neem aan dat deze tijd correct is, tijdens normaal gebruik, dus als je gewoon een beetje rond muist en vim of iets dergelijks gebruikt, zul je een goede batterij tijd hebben. Maar een of twee kernel compilateis reduceerd de batterij tijd nogal.

Een optie, en een die koos aan te schaffen omdat ik een slaaf van de mode ben, is de cdrom die bij de laptop past. Deze cdrom driver werkt helaas alleen met een wisselspanning voeding, wat zuigt, ik zit er echter over te denken om een kabel te maken die spanning onttrekt aan de USB (Useless serial bus (onbruikbare seriële bus)) en de 5 Volt naar de 6 Volt omzetten die de cdrom vraagt, wat effectief de batterij tijd reduceerd. Net als een kernel bouw of twee doet, trouwens... maar ach, daar zijn accu's voor. Nu we het er over hebben, mijn compilatie is klaar, dus ik ga nu rebooten en kijken of het geluid nu werkt, moment...

...maar nu weten ze hoe Linus Linux uitspreekt.

Ja! Ik heb nu geluid, tot irritatie van de persoon naast me, maar nu weten ze Linus Linux uitspreekt. Ik ga mijn .config, xf86config en mijn getweakte kernel op mijn website posten (zie de referenties, onderin). Al met al kan ik deze laptop volledig aanraden. Het is waarlijk een wonder van ontwerp en met zijn geanodiseerde magnesium behuizing met purperen highlights ziet hij er geweldig uit. Zoals ik al genoemd had, komt de laptop met 32 onboard ram (maximaal 96 mb!) en een 2 gb harde schijf. Het enige probleem is dat de laptop wordt geleverd met windows, dus moest ik een partitie achterlaten met een besturingssysteem (van een klein bedrijf in portland of seattle of zoiets) er op. Ook is de Vaio CD speler niet compatibel met Linux, wel tot nu toe in ieder geval. Ik hoop deze spoedig aan de gang te hebben, de PCMCIA kaart die erbij kwam leek een ATA interface te zijn, dus hopelijk is het niet al te moeilijk deze aan de gang te krijgen. Deze laptop wordt op straat verkocht voor zo'n $1800, of $200 minder dan wat ik er voor betaald heb.


Tot ziens bij ALS!  

Bronnen:

Voor Sony configs en ander spul... http://www.dibona.com
Voor Linux Activiteiten in Silicon Valley http://www.svlug.org
Eh...voor de fabrikant van het vliegtuig http://www.airbus.com

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Chris Dibona, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Chris Dibona <chris/at/dibona.com>
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2004-05-17, generated by lfparser version 2.36