[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Portugues  Turkce  Arabic  

[Harald Radke]
door Harald Radke
<harryrat/at/gmx.de>

Over de auteur:

Harry studeert informatica sinds 1994 aan de Technologische Universiteit in Aachen, Duitsland. In 1995 kwam hij in aanraking met Linux. Sindsdien is hij ermee bezig, altijd verrast wat voor geweldige software dit is. Hij programmeert een beetje onder X, zoals het grafische gedeelte en natuurlijk het spelen van spellen. Andere hobbies zijn: bordspellen, het lezen van SciFi, gitaar spelen (slecht!), koken en het beoefenen van Ju-Jutsu.Vertaald naar het Nederlands door:
Rano Kuhl <rano(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Game Review - GLTron

[Illustratie]

Kort:

glTron is een snel 3D race spel. Rondrijden met je lichtfiets binnen de arena, een energiestraal achterlatend en het voorkomen van botsen op je opponenten en muren.


_________________ _________________ _________________

 

Inleiding

Eens was er (in begin jaren '80) een film genaamd Tron. De held in deze film moest het opnemen tegen een kwaadaardig computer brein, genaamd MCP (Master Control Program), die de hele wereld zou veroveren. In deze strijd wordt onze held gedigitaliseerd en komt vast te zitten in een computer waar programma´s lijden onder het kwaadaardige artificiële intelligentie. Programma´s werden gevangen genomen en gedwongen om tegen elkaar te vechten in dodelijke gladiatoren spellen. Een van deze spelen was de lichtfiets race.

Tegenwoordig zijn er verschillende spellen gebaseerd op deze race. Eén ervan heet glTron. Op het moment van schrijven is de huidige versie van glTron 0.61.

 

Installatie & Begin

Op de website van www.gltron.org heb je de keuze uit twee pakketten. Naast de source (2.8 MB) is er een gecompileerde versie beschikbaar, tezamen met de Loki Games installer. Dit bestand is ongeveer 4.1 MB groot.

Systeemeisen
X window system
Simple DirectMedia Layer (SDL) 1.1 of hoger
SDL Mixer
GLUT
3D grafische adapter (aanbevolen)

Voor dit artikel werd de binary gebruikt. De installatie was makkelijk, geen library problemen, alles verliep prima. Na het downloaden en veranderen van de attributen om er een executable (het is een shell script) van te maken, start het programma als root. Nadat het is opgestart vraagt het script om een directory op te geven waar de spelgegevens zouden moeten worden geïnstalleerd en een directory waar de executable naar moet worden gekopiëerd.

Je kunt het spel opstarten door glTron in te typen in de console. Wanneer het spel voor de eerste keer wordt gestart zal er een resource bestand, genaamd .gltronrc worden aangemaakt in je home directory.

IMG: Spel menu
Spel Menu


 

Het Spel Menu

Het eerste wat je te zien krijgt na het opstarten is het spel menu. Hier kun je de instellingen wijzigen zoals o.a. de weergave, het geluid en de gameplay.
Je kunt de menu onderwerpen selecteren door op ENTER te drukken. Door op ESC te drukken ga je terug naar het vorige menu.

IMG: Arena
Kijken naar de arena


 

Gameplay

Door het starten van de game vanaf de Game menu kom je in de arena terecht. In het begin is de game gepauzeerd. Door op de SPATIE knop te drukken begint de race. De arena is in de vorm van een vierkant. Zodra je met de race begint rijd je fiets met een constante snelheid. Er zijn geen manieren om te accelereren of om te remmen. Draaien betekent dat je elke keer een hoek van 90 graden draait in de richting die je op dat moment wilt. Wanneer je over de vloer rijdt, laat je een dodelijke muur van licht achter je. Het botsen tegen je eigen muur of die van je opponent is fataal. Hetzelfde geldt voor het aanrijden van je opponent´s fiets of een muur. Zodra er nog maar één rijder is, wordt het spel beëindigd en de rijder die nog over is, is de winnaar. In multiplayer (hotseat) mode kun je tot vier spelers toe tegen elkaar racen. Allen moeten gebruik maken van hetzelfde toetsenboard. Elke speler zal een apart scherm te zien krijgen.

 

Uiterlijk

De lichtfietsen zijn aardig gerendered en glimmen op een afstand. De licht muren zijn semi-transparant en alle objecten hebben schaduwen. Boven de arena cirkelt een bewakings bot. Door het botsen tegen een (licht) muur verandert je aanzichtspunt, zodat je je eigen fiets kunt zien exploderen. Vervolgens hoor je een toepassend geluid. In de game, wanneer je niet rijdt of navigeerd door de menu´s hoor je de geselecteerde soundtrack. Jammer genoeg is er op dit moment maar één soundtrack beschikbaar.

De game performance is ok. Zelfs in hogere resoluties is de game vrij snel (als je voor een hogere game speed hebt gekozen). Doordat de vloer een blauwe grid is met een zwarte ondergrond, zijn de schaduwen een beetje onduidelijk. Een semi-transparante of reflecterende floor zou er beter uit hebben gezien. De lichtmuren hebben geen wijdte en het is mogelijk (vooral in cockpit view mode) dat je tegen een muur aan rijdt wanneer je het spoor van je opponent volgt omdat je simpelweg deze niet hebt gezien. Bewegingen doen zich niet alleen voor op de lijnen van de grid. Er is ruimte tussen twee grid lijnen voor een licht muur. De zwarte achtergrond van de arena en de symbolen op de rijbaan creëeren een heus onechte atmosfeer. Echter, als je niet van deze instelling houdt kun je altijd je eigen graphics voor muren en de omgevinging creëeren en deze ook gebruiken!

IMG: Duell
Wie gaat het maken?


 

Conclusie

glTron is een erg leuk race spel. De gameplay is vrij simpel als je éénmaal gewend bent dat draaien met 90 graden gebeurd. Dan heb je het spel zo onder de knie. De sleutel tot successen zijn snelle reacties, het vooraf inschatten van bewegingen onder het rijden en proberen om niet te een muur op te knallen.

De game mist nog wat features (vooral het spelen via een netwerk), een aantal andere punten zijn: meer muziek nummers en misschien wat meer verbeteringen aan de grafische weergave (zoals een reflecterende vloer of muren met een zekere spanwijdte). Een ander punt is de vorm van de arena. Je kan de grootte instellen van het speelgebied, maar het blijft altijd een vierkant. Dit zou een beetje saai kunnen worden naarmate de tijd vorderd. Aan de andere kant zul je het druk genoeg hebben om proberen in leven te blijven.
Verdere opmerkingen en suggesties, ingezonden door gamers, worden verzameld op de glTron homepage. Dit kan jou misschien een idee geven over toekomstige versies van de game.

Echter het belangrijkste is dat de game al wel bespeelbaar is op een aanvaardbare snelheid en is voorzien van de meest belangrijke opties die voor een paar fijne speeluren zorgen. Vooral wanneer je tegen je vrienden speelt en probeert om op hetzelfde toetsenbord te spelen. =(-:
Misschien is dit nog wel leuker dan een game via LAN waar de spelers op verschillende plaatsen van de wereld bevinden, alleen zittend voor hun computerscherm.

IMG: Crash
Niet snel genoeg!


 

Referenties 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

<--, Terug naar de titelpagina van dit nummer

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Harald Radke, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Harald Radke <harryrat/at/gmx.de>
en --> nl: Rano Kuhl <rano(at)linuxfocus.org>

2004-03-05, generated by lfparser version 2.43