[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Bruno Sousa]
door Bruno Sousa
<bruno(at)linuxfocus.org>

Over de auteur:

Bruno is computer technisch student in Leiria. Hij is ook werkzaam als programmeur. Hij ontdekte Linux enkele jaren geleden en ziet het als een droom die is uitgekomen. De mogelijkheid om deel te nemen aan de ontwikkeling van een besturingssysteem. De vrije tijd wordt besteed aan Linux, LinuxFocus (hij is ook editor/vertaler) en aan zijn studies...Vertaald naar het Nederlands door:
Rano Kuhl <rano(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Boekbespreking: Beginning Databases with MySQL

[de cover van het boek]

Kort:

Dit artikel geeft een korte uitleg over het boek Beginning Databases met MySQL.
Dit boek is gepubliceerd door het bekende Wrox press. De schrijvers zijn Neil Mathew en Richard Stones. Twee mensen met veel ervaring.


_________________ _________________ _________________

 

Inleiding

Tegenwoordig denk ik dat niemand meer kan twisten over de belangen van relationele databases. Bedenk eens hoe dit zou zijn voor ondernemingen als zij geen krachtig RDBMS (Relationeel DataBase Management Systeem) hadden. Hoe moesten zij nu de bestellingen van een klant opslaan ? Hoe konden zij hun adres weten ? Stel je eens voor... nu komt MySQL te sprake !
Dit boek geeft je een algemene indruk van wat MySQL is, hoe je dit kunt gebruiken, hoe je toegang tot je data met je eigen programma's kunt krijgen en hoe je databases kunt bouwen. Het boek besteedt bijvoorbeeld een compleet hoofdstuk aan Perl DBI.

 

Boek features

Het boek is overzichtelijk, niet al tè technisch, waardoor het gemakkelijk leesbaar en te begrijpen is. De voorbeelden zijn standaard (een database met klanten, hun bestellingen, de artikelen die besteld zijn) dus het is niet moeilijk om de concepten en ideeën van de schrijvers te begrijpen. Wat vooral de aandacht trekt in dit boek is, dat het begint met een kleine database als voorbeeld. Deze database wordt steeds verder ontwikkeld door de hoofdstukken heen. In het begin wordt aandacht besteedt aan het ontwerp en logica. Vervolgens wordt de nodige SQL code geschreven voor het creëren van de database en als laatste de code om gegevens toe te voegen en op te halen uit de database.
Een ander goed punt is het installatie hoofdstuk, waarin de installatie op een Linux box of onder Windows wordt besproken. Voor Linux wordt ook uitgelegd hoe je MySQL via een binary package of source moet installeren. (geweldig, vind je ook niet?!)
Het boek telt 16 hoofdstukken... Als je wilt weten wat elk hoofdstuk inhoud, klik dan hier.

 

Conclusie

Vanuit een academisch oogpunt zou ik dit boek willen aanbevelen voor alle klassen waar we de concepten over databases en het RDBMS leren kennen. Waarom ?? Nou, het levert de SQL commando's voor het selecteren (SELECT), updaten (UPDATE), toevoegen (INSERT) van gegevens of het creëren (CREATE) van een database. Het zijn niet alleen de commando's ook de uitleg van de concepten zoals tuples (Record in een database), het idee achter de functie van een RDBMS... dingen die we in deze klassen leren.
Deze aanbeveling is bedoelt voor docenten en studenten. Voor docenten zou het als voorbereiding op de lessen kunnen dienen, een soort model. Studenten kunnen het als aanvulling gebruiken op de onderwerpen wat ze in de lessen leren.

Op dit moment denk je misschien, we draaien SQL Server of Oracle op school, hoe kan dit boek ons nu helpen ? Het is simpel, het boek geeft uitleg hoe je een verbinding met een database tot stand kunt brengen door het gebruik van PHP. Je kunt dus dit concept leren. Aan de andere kant zou dit voor scholen veel voordeel op kunnen leveren. Bijvoorbeeld economisch gezien, MySQL is vrijgegeven onder de GNU Licentie. Een tweede voorbeeld, de studenten of docenten kunnen leren hoe MySQL een SELECT operator uitvoerd (kijkend in de source code). En een degelijk project zou de verbetering van slechte features en toevoegingen van nieuwe aan MySQL kunnen betekenen.

Vanuit het professionele oogpunt kan ik dit boek aanbevelen voor beheerders en programmeurs die in MySQL zijn geïnteresseerd. Beheerders leren hoe je MySQL moet installeren, cliënts kunt configureren via een ODBC verbinding en erg belangrijk, het maken van een backup van de database (alhoewel het boek dit globaal bespreekt). Voor de programmeur zijn er voorbeelden voor het verbinden met een MySQL database door gebruik van C, C++, Perl DBI en PHP (je kunt de site van je onderneming verbeteren).

Verder zou ik dit boek aanraden aan alle mensen die in MySQL geïnteresseerd zijn. Het is een uitstekende introductie tot dit geweldig stukje software.

 

Referenties

Ik zou je aanraden om de volgende websites eens te bezoeken:

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Bruno Sousa, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Bruno Sousa <bruno(at)linuxfocus.org>
en --> nl: Rano Kuhl <rano(at)linuxfocus.org>

2003-09-29, generated by lfparser version 2.31