[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

Welkom bij LinuxFocus september 2004

Illustratie

Is de GPL altijd de juiste licentie?
De GPL is perfect geschikt voor software omdat je erdoor verplicht wordt om je veranderingen en uitbreidingen terug te schenken. Met andere woorden, de software is gratis en je mag ze aanpassen, maar de prijs die je daarvoor betaalt is dat je je eigen verbeteringen ook moet delen. Als gevolg hiervan zal de software telkens groeien en beter worden.

Voor documentatie die met GPL software wordt meegeleverd is de FDL (Free documentation license) het best geschikt omdat die met documentatie doet wat de GPL doet met de software.

Maar hoe zit het met documentatie die meestal nooit wordt aangepast? Daar werkt het GPL systeem niet omdat het terugkoppel-systeem dat verbeteringen aanbrengt hier ontbreekt.

LinuxFocus publiceerde jarenlang onder de FDL maar de tijden veranderen. Nu Linux steeds belangrijker wordt, trekt het ook meer figuren aan die het systeem misbruiken en geld verdienen zonder er iets voor terug te geven. Al wat je moet doen is de artikelen afdrukken, aan iederen vertellen hoe goed je wel niet bent voor de open source gemeenschap... en het geld stroomt binnen. Het echte werk laat je over aan anderen. Je neemt, maar je geeft er niks voor terug. Geen nieuwe artikelen, geen kleine verbeteringen, niets.

Wij hier houden van maximale vrijheid maar we moeten dergelijke figuren de pas afsnijden, vooral wanneer ze hun "blije open source promatie mails" versturen via MS Outlook.

creativecommons.org heeft een aantal licenties die bedoeld zijn om zulke misbruiken te voorkomen. Het zijn nog altijd gratis licenties maar het is niet de GPL. Vanaf heden hebben wij onze licentie aangepast. Voor bijna al onze lezers zal dit geen verschil betekenen, maar diegenen die er geld aan willen verdienen zullen vanaf nu iets terug moeten geven.

-- Guido SocherDe Artikelen

Vertaald

Onvertaald

De LinuxFocus Tip

xv color editor
Kleuren vervangen in de kleurentabel van een ge´ndexeerde afbeelding

Gimp is een enorm krachtige beeldbewerker maar er is iets dat hij niet kan: het rechtreeks bewerken van de kleurentabel van een afbeelding. Dit kan je doen via de goeie ouwe tool xv (http://www.trilon.com/xv/ en http://www.trilon.com/xv/downloads.html). Sla je afbeelding op als gif en open het vervolgens met xv. Ga naar Windows->Color Editor. Nu kun je gemakkelijk een bepaalde kleur vervangen door een andere; selecteer de kleur in de tabel en verander hem. In het voorbeld rechts vervangen we het blauwe venster van dit klein huisje door een zwart. Deze manier om de kleurentabel aan te passen is meestal meer exact dan de selecties van Gimp. Daar waar de pixels in kwestie niet naast elkaar liggen is het de enige manier om de kleur te veranderen. Het gebruik van selecties is in zo'n geval bijna onmogelijk.


© 2004 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina