LF Tip: Toetsenbordindeling per direct veranderen

ArticleCategory:

UNIXBasics

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Guido Socher]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in en Guido Socher

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Guido houdt van Linux vanwege de gemeenschap. Het is een enorm project en op één of andere manier werken allerlei verschillende mensen over de hele wereld aan het hetzelfde doel: Het iedere dag weer beter maken.

Abstract:

Dit is een korte tip. Vanaf nu zal LinuxFocus tenminste een nieuwe tip per maand hebben. Als je ideeën hebt voor een nieuwe tip, kun je die sturen naar guido(Q)linuxfocus.org

ArticleIllustration:

idea

ArticleBody:

Introductie

Als ik een tekst schrijf op de computer, heb ik mijn ogen gericht op het scherm en niet op het toetsenbord. Recentelijk heb ik een vriend in Frankrijk opgezocht, en ik mocht zijn computer een tijdje gebruiken. Franse layout op het toetsenbord! Het koste me tenminste 10 seconden per toets om ze te vinden omdat ik gewend ben aan Amerikaanse en Duitse toetsenborden ;-)
Ik wilde niet de /etc/X11/XF86Config-4 aanpassen daar het zijn PC was... KDE en Gnome hebben tools om de layout van het toetsenbord aan te passen maar die leken hier niet geïnstalleerd. Wat nu?

De oplossing

XFree86 heeft een standaard commando genaam setxkbmap waarmee je de toetsenbordindeling direct kunt aanpassen (zonder X server te herstarten). Het is vergelijkbaar met het loadkeys commando op de Linux console.
Ik typte:

setxkbmap -layout us

en voila, ik had een US toetsenbord layout. Voordat ik de PC teruggaf aan
mijn vriend, typte ik

setxkbmap -layout fr

en het was alsof er niets was veranderd.