LF tip: motd en issue aanpassen

ArticleCategory:

UNIX Basics

AuthorImage: [Here we need a little image from you]

[foto van de Auteur]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in de Mario M. Knopf 

de to en Mario M. Knopf

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Mario geniet van het werken met Linux, netwerken en beveiliging-gerelateerde onderwerpen.

Abstract:[Here you write a little summary]

Dit is een korte tip. Voortaan zal LinuxFocus iedere maand tenminste een nieuwe tip bevatten. Ideeën voor tips kun je sturen naar guido(Q)linuxfocus.org

ArticleIllustration:[One image that will end up at the top of the article]

[Illustratie]

ArticleBody:[The main part of the article]

Introductie

Iedere gebruiker die niet exclusief in runlevel 5 werkt, kent wel de rapporten van de twee ASCII bestand "motd" en "issue". Om deze naar eigen wens aan te passen, kun je het bewuste bestand in een willekeurige editor openen en de inhoud aanpassen.

motd

Het acronym "motd" staat voor "message of the day" (bericht van de dag). Dit bestand, welke wordt gebruikt door het login programma, kan worden gevonden in de configuratie directory "/etc" en laat geeft een bericht weer na een succesvolle login, maar voordat de respectievelijke shell start. Het bestand zou er als volgt uit kunnen zien:

$ cat /etc/motd
Veel plezier...

issue

Het bestand "/etc/issue" kan ook gebruikt worden om rapporten weer te geven op het scherm. Deze berichten verschijnen echter voor de login prompt. Meestal bevat dit bestand de systeem identificatie, het kan echter, net als "motd" naar wens worden aangepast. Onder Slackware 10 ziet deze er zo uit:

$ cat /etc/issue
Welcome to \s \r (\l)
De \s wordt vervangen door de "naam van het besturingssysteem", de \r door de "kernel versie" en \l door "terminal device name". De beschrijving van deze opties kun je in de mingetty (1) of getty (1) man-page.