LF Tip: anti-aliasing uitschakelen

ArticleCategory:

UNIXBasics

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in en Guido Socher

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Guido heeft nog een paar tips die hij hier kan plaatsen, maar deze zijn niet ongelimiteerd. Als deze of een eerdere tip je bevalt en je hebt ook nog ideeën voor tips die bruikbaar zouden kunnen zijn, kun je mij mailen. Ze zullen hier onder jouw naam geplaatst worden. Een afbeelding van jou hoeft er niet bij. Dat is optioneel.

Abstract:

Dit is een korte tip. Vanaf nu zal LinuxFocus iedere maand tenminste een nieuwe tip hebben. Als je een idee hebt voor een tip, kun je deze sturen naar guido(Q)linuxfocus.org

ArticleIllustration:

idee

ArticleBody:

Introductie

Font anti-aliasing is een methode om fonts gladder en ronder te maken door grijze punten aan de randen en hoeken toe te voegen. Het gebruik van anti-aliasing is helaas standaard in de meeste nieuwere linux distributies.

Ik haat het omdat die wazig-uitziende letters hoofdpijn veroorzaken als ik tekst van het scherm lees. Ik geef de voorkeur aan een hoge kwaliteit, scherp font in shells en tekst editors.

De oplossing

Hier is hoe je het kunt uitschakelen voor gtk gebaseerde applicaties:
#csh:
setenv GDK_USE_XFT 0
#bash
export GDK_USE_XFT=0
en voor Qt gebaseerde applicaties kan dit met:
#csh:
setenv QT_XFT 0
#bash
export QT_XFT=0
KDE gebaseerde Qt applicaties overschrijven dit helaas, hiervoor moet je het KDE configuratiecentrum (zie hieronder) gebruiken, zelfs als je KDE zelf niet gebruikt.

Hier kun je zien hoe het er uitziet. Links is een schermafdruk van een shell venster met anti-aliasing en rechts zonder.
Selecteer hiervoor de "Font Rendering" optie in het gnome-control-center. Monochrome schakelt anti-aliasing ook uit (maar niet iedereen gebruikt de gnome desktop). Onder KDE kan dit via de Appearance&Themes->Fonts->Anti-Aliasing optie van kcontrol.

Het is mogelijk om het anti-aliasing gedrag fijn af te stellen op een per-font basis. Zo kun je het bijvoorbeeld uitschakelen voor het lucida fixed width font als je dit font gebruikt in je teksteditor/shell. Bewerk het bestand /usr/X11R6/lib/X11/XftConfig:
match
    any family == "lucida"
    edit antialias = false;


Om anti-aliasing bij kleine font groottes uit te schakelen, gebruik je:
match 
      any size < 15 
   edit 
      antialias = false;
Let op dat sommige distributies die XftConfig bestand genereren en overschrijven (kijk naar de modificatie (wijziging) tijd van het bestand). Hopelijk heeft dit bestand dan een regel als 'includeif "~/.xftconfig"', daarin kun je dan persoonlijke aanpassingen opnemen.