Atek Super Mini Optical Mouse

ArticleCategory: [Choose a category, do not translate this]

Hardware

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Foto van de Auteur]

TranslationInfo:[]

original in en Guido Socher

en to nl HJ Heins

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Guido houdt van Linux, niet allen om dat het interresant is om te leren hoe een besturingssysteem werkt, maar ook vanwege de mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan.

Abstract:[Here you write a little summary]

Veel mensen houden echt niet van de "muisvervangers" die worden geleverd bij laptops. Ze voldoen als je de muispijl wilt verplaatsen van het ene venster naar het andere, maar je kan er niet mee tekenen of afbeeldingen mee bewerken met The Gimp.

De Super Mini Optical Mouse (www.atek.com) is een echte muis en hij is zo klein dat je hem kunt gebruiken in de ruimte rondom het toetsenbord van de laptop.

ArticleIllustration:[This is the title picture for your article]

[Illustration]

ArticleBody:[The article body]

Inleiding

De wereld huidt van "coole" apparaatjes en deze mini muis is er zeker een.
Het is de oplossing voor een oud probleem: de meeste mensen houden niet van de ingebouwde "muisvervanger" in laptops, aangezien dat meestal een touch pad of een klein rubber dopje is.

De Super Mini Optical Mouse is een echte muis en hij laat je eenvoudig, snel en accuraat de muispijl verplaatsen. De behuizing van de muis is gemaakt van een donker, doorschijnend polycarbonaat. Je kunt er de rode LED doorheen zien schijnen, waardoor hij er futuristisch uitziet. De muis is ongeveer 6.5 cm lang en 3 cm breed en hij wordt geleverd met een handige kleine opberghoes. De kabel is zeer dun en flexibel, maar versterkt met een Kevlar koord. [Super Mini Optical
Mouse]

De Super Mini Optical Mouse is beschikbaar met een ps/2 connector of een USB connector. En hoewel ik aalleen de USB versie heb getest, ben ik er vrij zeker van dat ook de ps/2 versie werkt onder Linux.

Een algemeen probleem van de ps/2 interface specificatie is dat deze niets zegt over het stroomverbruik van apparaten. Optische muizen hebben meer stroom nodig dan mechanische muizen omdat ze een krachtige LED, een kleine camera chip en complexere electronica bevatten. Er zou een chipset kunnen bestaan die niet genoeg stroom levert om de stabiele werking op de ps/2 connector te garanderen. Met USB connectors hoef je je daar geen zorgen over te maken.

De Super Mini Optical Mouse is een 2-knops muis. Om hem goed te kunnen gebruiken onder Linux moet je de Emulate3Buttons optie in de X11 configuratie gebruiken. Aangezien de muis zeer klein is, is het indrukken van de twee knoppen tegelijk om de middelste knop te emuleren, geen probleem. Maar je moet wel wat harder drukken als je beide knoppen tegelijk indrukt en dat vraagt wat gewenningstijd.

Installatie

Een muis met een ps/2 connector wordt onder Linux aangegeven als /dev/psaux en het protocol is "PS/2". De kernel configuratie optie is CONFIG_PSMOUSE. Alle voor-gecompileerde kernels van alle grote distributies hebben deze optie standaard meegecompileerd. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Het USB subsysteem in Linux is nog vrij jong. De meeste distributies hadden al basic USB muis ondersteuning voordat de 2.4 kernel release uitkwam, maar de kernel van de distributie die je gebruikt moet zeker niet ouder zijn dan een jaar, om er zeker van te zijn dat er onderteuning is. Redhat 7.0, 7.1 Mandrake 8.0 enz... werken allemaal. De kernel config opties zijn CONFIG_USB_OHCI of CONFIG_USB_UHCI en CONFIG_INPUT, CONFIG_USB_HID, CONFIG_USB_MOUSE. Nogmaals, dit is alleen voor degenen die graag hun eigen kernels willen maken. De standaard distributies hebben dit al geintegreerd.

Het laden van de Kernel modules

Alleen de USB muis heeft kernel modules nodig (als ze gecompileerd zijn als modules). Er bestaat geen kernel module voor een ps/2 muis.
Draai, om de modules te laden: Je kunt dezen automatisch laden bij het opstarten wanneer je deze regels toevoegt aan de start sectie van /etc/init.d/usb (Redhat + Mandrake, bij Suse staat dit onder /sbin/init.d).

Het apparaat bestand voor USB is /dev/input/mice. Je moet deze misschien nog aanmaken:

mkdir /dev/input
mknod /dev/input/mice c 13 63
chmod 666 /dev/input/mice

Testing, testing ...

Nu kunnen we gaan testen of de muis werkt. Koppel hem aan en start
cat /dev/input/mice (of cat /dev/psaux voor de ps/2 versie)
Iedere keer dat he de muis verplaatst of op een knop drukt, zou je enkele vreemd uitziende karakters moeten krijgen. Zoniet, controleer dan de connectors en draai /sbin/lsmod om te controleren of de juiste kernel modules zijn ingeladen. De USB muis zou ook moeten verschijnen in het bestand /proc/bus/usb/devices en hij zal zichzelf identificeren als:

S: Manufacturer=JPC
S: Product=JPC USB MOUSE

Configuratie

Nu werkt de optische muis in principe al. We moeten alleen X11 nog configureren om deze muis te gebruiken of de gpm console muis als je muis ondersteuning wilt buiten de grafische omgeving. De Super Mini Optical Mouse gebruikt altijd het PS/2 protocol zelfs als je er een hebt met USB hardware. Het enige verschil in configuratie is het apparaatbestand, dat moet of /dev/input/mice zijn, of /dev/psaux. Al het andere is identiek.

De console mouis wordt gestart als:

gpm -t ps/2 -m /dev/input/mice
of voor de ps/s hardware versie: gpm -t ps/2 -m /dev/psaux

Voor X11 moet je het bestand XF86Config-4 (xfree86 versie 4) of XF86Config (xfree86 versie 3) in /etc/X11 aanpassen. Als je beide bestanden daar tegenkomt, controleer dan welke het laatst gebruikt is, door "ls -ultr" te starten. Dit zal je de bestanden laten zien en de keren dat ze voor het laatst zijn opgevraagd door een programma.

xfree86 versie 3
Verander de pointer sectie in:

Section "Pointer"
Protocol "PS/2"
Device "/dev/input/mice"
Emulate3Buttons
Emulate3Timeout 80
EndSection

xfree86 versie 4
Verander de pointer sectie in:

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "PS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons"
Option "Emulate3Timeout" "80"
EndSection

Je moet ook een entry hebben in iedere "applicable ServerLayout" sectie

InputDevice "Mouse1" "CorePointer"

De ServerLayout sectie is meetsal te vinden aan het einde van het bestand.

Twee muizen met xfree86 versie 4
Om meerdere aanwijs apparaten te gebruiken, die van de laptop en de Super Mini Optical, voeg je (vervang de CorePointer entry niet) het volgende toe aan de ServerLayout sectie:

InputDevice "Mouse1" "SendCoreEvents"

Dit is echter alleen nodig wanneer de interne muis geen USB muis is. Het /dev/input/mice apparaat is al een "collection device" en ontvangt gegevens van alle aangesloten USB muizen.

Twee muizen met xfree86 versie 3
Voeg hiervoor iets als hieronder toe en laat de bestaande pointer sectie intact. Ook hier geldt weer: dit is alleen nodig als de interne en externe muis niet beiden USB muizen zijn.

Section "Xinput"
SubSection "Mouse"
DeviceName "USBmouse"
Protocol "PS/2"
Port "/dev/input/mice"
AlwaysCore
EndSubSection
EndSection

Dat is alles. Veel plezier met je nieuwe Super Mini Optical Mouse.

Conclusie

De configuratie voor deze nieuwe muis ziet er misschien complex uit, maar het is in feite niets meer dan het copieren van de bovenstaande instructies. Wanneer de interne muis al een USB muis is, dan hoef je alleen maar de externe USB muis aan te sluiten en ben je klaar.

De Atek Super Mini Optical Mouse is een echt goede en accurate muis. In het begin voelt het gebruik van zo'n kleine muis misschien een beetje vreemd, maar je raakt er snel aan gewend (of verslaafd :-). Het tekenen van fijne en accurate vormen in The Gimp is geen probleem. Hij is geweldig om mee te werken op plaatsen waar je geen armslag hebt, maar hij werkt ook zeer goed op een grote tafel ;-).

De prijs is ongeveer US $50. En je moet hier waarschijnlijk nog BTW en dergelijken bij optellen als je bestelt van buiten de VS.

Links: