MOSIXVIEW, een management-GUI voor MOSIX-clusters

ArticleCategory:

System Administration

AuthorImage:

[Matthias Rechenburg]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in enMatthias Rechenburg

en to deMatthias Rechenburg

en to nlRob Huls

AboutTheAuthor:

Hallo. Ik ben een systeem- en netwerkbeheerder en een linux-fan, met name HPC (Hoge Prestatie Computers) onder Linux.
Als langdurig Linux gebruiker vind ik het leuk om in diverse talen software te ontwikkelen voor Linux/UNIX systemen.

Abstract:

Deze software is gebaseerd op de MOSIX cluster technologie (www.mosix.org).
Het heet MOSIXVIEW en het bevat een aantal handige, MOSIX-specifieke programma's voor het beheer van een cluster.

ArticleIllustration:

[MOSIXVIEW 1.0]

ArticleBody:

Wat is MOSXIVIEW?

MOSIXVIEW is gebaseerd op de MOSIX cluster technologie (www.mosix.org) en ik heb het ontwikkeld in samenwerking met de technische universiteit van Jerusalem. Het bevat een aantal handige, MOSIX specifieke programma's voor het beheer van een cluster:[MOSIXVIEW 1.0]
Klik op het plaatje voor meer details.

Hoe en waarom gebruik je MOSIXVIEW?

Rekencapaciteit wordt tegenwoordig steeds belangrijker door een grote hoeveelheid data- en rekenintensieve toepassingen. Daarom zijn cluster technologieën als MOSIX steeds interessanter voor de IT-wereld. Om het beheer minder werk te maken heb ik de grafische user interface MOSIXVIEW gemaakt.
Je kunt een vrijwel onbeperkte hoeveelheid hosts beheren en configuraties wijzigen voor het hele cluster of voor een enkele node. Het hoofdscherm geeft informatie over de status van het cluster zoals de effectiviteit van het in evenwicht brengen van de belasting of het geheugengebruik.

De MOSIXVIEW-client is voor het beheer van processen. Het is een soort grafische "top". Je kunt bijvoorbeeld processen migreren naar andere nodes in het cluster door te dubbelklikken. Zelf processen op afstand zijn te beheren.

Berekeningen die lange tijd draaien kunnen worden beoordeeld met de data die verzameld zijn door de MOSIXCOLLECTOR.

MOSIXLOAD, MOSIXMEM en MOSIXHISTORY geven de data uit de logfiles grafisch weer. En is een optie om checkpoints in te stellen om de data te synchronizeren. Deze worden van een label voorzien in MOSIXLOAD en MOSIXMEM. Je kunt analyseren welke node wanneer met welke belasting rekent en wat het geheugengebruik daarbij is.

Een nog gedetailleerder overzicht van wat er op een bepaald moment in het cluster gebeurde kan worden verkregen met MOSIXHISTORY.

De lijst met processen die op het cluster draaien wordt op dezelfde manier als in de MOSIXVIEW-client weergegeven, maar bevat data uit het verleden (uit de logbestanden). Het moment dat je wilt analyseren kan met een "tijd-schuifbalk" worden ingesteld.

Waar vind je meer informatie?

MOSIXVIEW kan gratis worden gedownload en is gebaseerd op de GPL licentie. Het heeft bijna zes maanden gekost om het te ontwikkelen.
Het is geschreven in C/C++ en QT (www.trolltech.com).

Wat nuttige links:
http://www.mosixview.com
of
http://www.waplocater.de/mosixview/

MOSIXVIEW wordt door vele universiteiten en in de HPC-wereld gebruikt.