Gimp: gebruik van laagmaskers

ArticleCategory:

Graphics

AuthorImage:

[Yves Ceccone]

TranslationInfo:[Auteur + vertaal historie. mailto: or http://homepage]

Original in fr Yves Ceccone

fr to en Nlandu Mbela

en to nl Christ Verschuuren

AboutTheAuthor:

Fotograaf, overgestapt naar desktop publishing. Hij heeft de muis daarna nooit meer losgelaten.

Abstract:

Gimp kan gemakkelijk concurreren met de grote namen in beeldbewerking. Het heeft een hulpmiddel, laagmaskers (vergelijkbaar met fusion mask in Photoshop) die het werken met lagen veel eenvoudiger maakt. Met deze methode is het vrij eenvoudig om terug te gaan een een hoekje aan te passen, zonder te laag zelf te wijzigen, omdat we op een masker werken dat we kunnen verwijderen als het resultaat ons niet bevalt of kunnen toepassen als we wel tevreden zijn met het resultaat. Laagmasker zijn ook gemakkelijk voor het maken van samenvoeg effecten, volume effecten .........., we kunnen beter kijken hoe het werkt, dan al de mogelijkheden hier op te sommen.

ArticleIllustration:

[Illustratie]

ArticleBody:

Versie

Gimp versie 1.1.9 is gebruikt bij het schrijven van dit artikel, maar laagmaskers zijn ook al aanwezig in oudere versies, bijv. 1.0.4, maar ik wil je aanraden een meer recente versie te gebruiken, bijv. 1.2.3 Deze bevatten weer vele nieuwe hulpmiddelen en mogelijkheden, welke sommige van de oefeningen in dit artikel nog eenvoudiger maken. Het is erg gemakkelijk, en Gimp spreekt jouw taal, omdat er inmiddels nieuwe internationale versies zijn gekomen. NB: bij de vertaling is gebruik gemaakt van een nederlandstalige versie van Gimp v 1.2.3. Waar verwezen wordt naar opdrachten en menu-items is de oorspronkelijk tekst aangepast naar Gimp v 1.2.3 NL.

Een achtergrond omzetten naar een laag

Open Gimp en maak een nieuwe RGB afbeelding met een witte achtergrond. Vul het op met een willekeurig patroon.

[white] [pattern] [erase pattern] [transparent, alpha channel]

Druk eenmaal op de toets "D" om de voorgrond zwart te maken en de achtergrond wit. Kies het gummetje om het patroon te wissen, terwijl we hier mee bezig zijn, zien we de witte achtergrond verschijnen.
Druk op ctrl+Z om terug te gaan naar het patroon.
Open nu het "Lagen" dialoogvenster en kies de optie "Alpha kanaal toevoegen" door met de rechtermuisknop op de achtergrond te klikken. Probeer nu opnieuw te wissen, zoals hiervoor. In paats van een witte achtergrond, wordt deze nu transparant.
We hebben een achtergrond gewijzigd in een laag door een alphakanaal toe te voegen.
Voordelen van lagen: Transparantie, positie wijzigingen in verhouding tot andere lagen, ...laagmaskers.

Grondbeginselen

[pattern1] [pattern2]

Maak een afbeelding met een patroon. Verander de achtergrond in een laag door een alphakanaal toe te voegen. Wijzig de naam van de achtergrond in "laag 1" door te dubbelklikken op de naam. Voeg een nieuwe laag toe (je kunt klikken op het icoon linksonder in het venster "Lagen, kanalen en Paden" of door met de rechtermuisknop te klikken in het venster en "Nieuwe Laag" te kiezen). Kies voor een "transparante" laag en noem deze "laag 2".
We kunnen laag 1 door laag 2 heen zien, omdat deze transparant is. Kies laag 2 in het venster en vul deze op met een ander patroon dan in laag 1. We zien nu alleen het patroon van de bovenste laag, in dit geval is dat laag 2. We kunnen wisselen tussen de lagen door op het oog icoon te klikken in het lagen venster.

[Layers and channels]

Selecteer laag 2 en voeg een laagmasker er aan toe met volledige ondoorzichtigheid (kies wit). Het is nu mogelijk om de laag te bewerken of het masker. Om het masker te bewerken klik je eenmaal op de afbeelding van het masker in lagen venster (als je het laagmasker aanklikt, verschijnt er een witte rand omheen).

[Layers and channels] [the resulting image]

Druk op de toets "D" om zwart als voorgrondkleur te krijgen en selecteer het potlood symbool, kies bijvoorbeeld een ronde borstel. Teken dan op de afbeelding. In het lagen venster zien we duidelijk dat we in het laagmasker delen zwart hebben gemaakt met het potlood, maar in de afbeelding zien we deze wijzigingen in de laag zelf. Druk op de toets "X" om te wisselen tussen de witte en de zwarte kleur en teken (in wit deze keer) op de laag zelf:
we herstellen laag 2. We zien hier een voorbeeld van het gemak waarmee we kunnen werken, ongedaan maken en hulpmiddelen wijzigen, als het nodig is met de toets "X" zonder de laag aan te raken, omdat we de bewerking uitvoeren op het laagmasker.


Opdrachten :
Alle hulpmiddelen kunnen worden gebruikt bij het bewerken van laagmaskers: vervagen, filters, airbursh, selecties, ..., te veel om op te noemen.

Overgangs effect

[layer and channels]

[pattern] [black->white fade] [result]

Dit effect is gemaakt door het laagmasker te vullen met een zwart->wit overloop effect.

Omlijsting

[ball]

[new background] [final image]

Het voordeel van dit omlijstingseffect is de mogelijkheid om iets ongedaan te maken (met de "X" toets), de mogelijkheid om de laag ongewijzigd te laten en de mogelijkheid om de rand van de omlijsting van een voorwerp harde of zachter te maken door de keuze van de hardheid van onze hulpmiddelen.

Blur (mist) masker

[layer and channels]

[mask layer] [background]
[G written in black] [blured G]

Op de vierde afbeelding is een blur filter toegepast op het laagmasker.

Volume effecten

Volume effecten worden gemaakt in Gimp mt behulp van laagmaskers en een paar trucjes.

[circular selection]
[layer, channel and path window]

Maak een vierkante afbeelding. Maak een ronde selectie (voor dit doel kun je shift en ctrl tegelijkertijd gebruiken om een perfecte cirkel te krijgen en begin vanuit het hart. Bewaar de getrokken lijn door rechts te klikken op de afbeeling ->selecteren->opslaan in kanaal (hierdoor kunnen we de selectie later opnieuw oproepen. Het zal dienen als basis voor alle hierna te trekken lijnen). Vul deze cirkel met een patroon (in het voorbeeld is een standaard patroon van GIMP gebruikt, elk ander patroon is ook goed). Maak hiervoor het geselecteerde gebied actief, kies het patroon, dubbelklik op het verfblik en kies "vul met patroon", klik vervolgens in het geselecteerde gebied. Maak een laagmasker (wit) en nadat je de standaardwaarden voor kleurverloop (zwart->wit) hebt ingesteld in het dialoogvenster, met behulp het hulpmiddel kleurverloop, trek je een lijn die linksonder begint en rechtsboven eindigt (45 graden).
Je kunt deze bewerking zo vaak herhalen als je wilt om het juiste gevoel te krijgen (wijzig de start en eindpositie van de lijn). In ieder geval, je kunt teruggaan naar deze instelling wanneer je maar wil. Merk op dat een overloopeffect kan worden toegepast op een masker zonder een gebied te selecteren. De selectie was actief voor het laagmasker 1, niet voor 2, maar dit maakt niet uit voor het resultaat.

[3d border] [layer, channel and path window]

Haal de in een kanaal opgeslagen selectie terug (zie hierboven). Ga naar het tabblad Kanalen in het dialoogvenster Lagen, kanalen en paden en klik op de knop kopieren voor de geslecteerde laag, het gaat om de keuzemogelijkheid waarvan het icoon een witte cirkel op een zwarte achtergrond is en klik op de afbeelding van een gestippelde cirkel. De selectie moet dan opnieuw verschijnen (in versie 1.04 kun je kiezen voor "Kanaal naar Selectie").
De volgende bewerking maakt een soort hoepel rond de eerste cirkel: Als de selectie actief is, klik dan rechts en doe -> selecteren -> uitdijen en kies een waarde (probeer het eerst uit) die een rand rond de cirkel maakt zoals weergegeven in onderstaande voorbeeld. Sla deze selectie op in een kanaal (selecteren -> Opslaan in kanaal). Activeer (als dat niet reeds het geval is) de buitenste cirkel en klik op het icoon van de eerste (kleinste) cirkel in het tabblad kanalen, dat je hiervoor reeds opgeslagen hebt (klik niet in de kolom met het oog). Ga naar het icoon met de gestippelde cirkel (zonder te klikken) en klik er pas dan op. We hebben met deze handeling de kleinste cirkel uitgeknipt uit de grote. We kunnen eventueel deze nieuwe selectie opslaan in een kanaal.
Maak een nieuwe laag. Vul deze selectie (op de nieuwe laag) met hetselfde patroon, maak een laagmasker en pas een kleurverloop toe in de tegenovergestelde richting van de voorgaande laag.

Gebruik het bestandsformaar van Gimp om je werk te bewaren , omdat deze ook de lagen bewaard.
[3d border] [layer, channel and path]

We vervolgen op dezelfde manier als hiervoor om een smalle ronde strook toe te voegen aan de bestaande afbeelding. Om een herkenbaar verschil te krijgen met de voorgaande rand varieren we met de plaatsing van het kleurverloop en de dichtheid en het contract van de twee elementen (Afbeelding -> Kleur -> Helderheid -> Contrast...).
[3d border] [layer, channel and path]

Het laatste element is een rand die binnen de eerste cirkel plaatsen en die we opvullen met een egale grijze kleur, waardoor we een blur effect krijgen. En, uiteraard, een laagmasker met een lichtgekleurd verloop om het deel rechtsonder op te lichten. En klaar zijn we, het platte 3D effect is gereed. Het heeft niets van doen met echte 3D effecten, maar het geeft wel een zeker volume weer...

Script-Fu

Het is erg interessant om afbeelding die zijn gemaakt met Script-FU van GIMP te analyseren, ze bevatten vaak laagmaskers en we kunnen veel leren als we het lagenvenster bekijken om te zien hoe ze zijn samengesteld.
[script-fu logo] [layer, channel and path]

Dit Script-Fu vindt je in Xtns -> Script-Fu -> Alpha naar Logo -> Chroom en is gemaakt met een true type lettertype "stoopid", en het maakt gebruik van een laagmasker... We moeten de kleur van de laag G aanpassen om het te kunnen gebruiken in onze afbeelding: dit doen we bijvoorbeeld met "Afbeelding -> Kleuren -> Kleurbalans", of "Niveaus" en verminderen dan de schaduwwerking tot 50% (met de Ondoorzichtigheidsschuifbalk in het tabblad Lagen). Verwijder dan de achtergrond en klik rechts op het tabblad Lagen en kies: -> Zichtbare lagen samenvoegen. Druk vervolgens op ctrl + c om het logo te kopieren, ...

[button with G from script-fu] [layer, channel and path]

...en daarna ctrl + v om het plakken op onze afbeelding. Een zwevende selectie verschijnt in het venster Lagen, je moet een nieuwe laag aanmaken om het logo een plaats te geven, welke we kunnen bewerken om kleur, grootte en positie aan te passen....

Lint

Een andere toepassing van laagmaskers: Het lint dat zich om een voorwerp slingert...
[object] [blue line] [object wrapped with a blue ribbon]

Er is een laag nodig voor een achtergrond, een volgende voor het voorwerp en tot slot een derde voor het lint. We kunnen een lijn gebruiken, gemaakt met een borstel of een airbrush, gebruik maken van een blur filter, en varieren met de ondoorzichtigheid van de laag, zijn kleur of andere filters...

[layer, channel and path window]

Het principe is hetzelfde, je hebt een masker nodig op elke laag met een lint en verbergt die delen die geacht worden achter het voorwerp te verdwijnen...

Eindeloos

Hier zijn een aantal toepassingen voor het gebruik van laagmaskers beschreven, maar de mogelijkheden zijn onuitputtelijk, laat daarom je fantasie de vrije loop...