Sketch, vector tekenen onder Linux

ArticleCategory:

Graphics

AuthorImage:

[Photo of the Author]

TranslationInfo:

original in fr Yves Ceccone 

fr to en Paul Kienzle

en to nl Tom Uijldert

AboutTheAuthor:

Fotograaf van origine, overgeschakeld op grafische computers en is sindsdien onafscheidelijk van zijn muis.

Abstract:

Sketch is een in python geschreven tekenprogramma dat gebaseerd is op vectoren. Dit betekent dat het figuren in tegenstelling tot bitmap-tekenprogramma's vastlegt via een wiskundige formule. Voordelen zijn onder meer kleinere bestanden en betere uitvergroting. Je kan in Sketch ook bitmaps met verschillende formaten integreren en je kan je werk onder meer opslaan in het .ai formaat van Illustrator. Dit artikel behandelt de basis hulpmiddelen van Sketch, gaat in op details bij het tekenen van een floppy disk en legt wat speciale effecten uit die grote commerciële pakketten niet zouden misstaan.

ArticleIllustration:

[Illustration]

ArticleBody:

Installatie

Op de Sketch site kun je de broncode vinden en tevens de binaire vertalingen en benodigde bibliotheken in het RPM formaat (Ik kon het programma niet compileren en kennelijk geldt dat ook voor anderen ;-)). De hier gebuikte versie is 0.6.2 met RedHat 6.0.

Je kunt de versie, gebruikt voor dit artikel, ook hier ophalen:

RedHat 6.0 wordt geleverd met Python 1.5.1. Je moet de grafische bibliotheek en de Sketch rpm installeren:
sketch-0.6.2-1.i386.rpm
python-imaging-rh-1.0b1-3.i386.rpm

Suse 6.1 wordt geleverd met Python 1.5.1. Je moet de grafische bibliotheek en de sketch rpm installeren:
sketch-0.6.2-1.i386.rpm
python-imaging-suse-1.0b1-1.i386.rpm

Debian 2.1. Hiervoor moet je Python-base (>= 1.5.2) hebben, de grafische bibliotheek en de sketch rpm:
sketch_0.6.2-1.deb
python-imaging_1.0.1-0pre2.deb

Basis hulpmiddelen

Zwevende paletten

Dergelijke paletten verschijnen met behulp van toetscombinaties of via commando's in het menu, meestal in "Windows".


Fill Style: je kan een figuur opvullen met een zelfde achtergrond, een gradiënt (lineair of cirkelvormig), kruisjes, een patroon (via een patronenbestand) of niets.


Line Style: voor het kiezen van de kleur van de lijn, de dikte en de afronding van de hoeken en eindpunten.


Align: Zet één of meerdere objecten gelijk aan elkaar (met als referentie de zijkant, bovenkant of middelpunt), ten opzichte van de pagina of ten opzichte van de selectie.


Blend: Na het selecteren van twee objecten met verschillende vorm en kleur, kies een "overgang" van de één naar de ander met een schaalkeuze.


Curve: Voeg een punt toe, verwijder er één, snij een bocht in tweeën, verander de hoek ...


Font selector


Grid: Verander de teken-resolutie.
Hier kun je ook verankeren op de resolutie.


Layers: Lagen vergemakkelijken het maken van complexe tekeningen omdat je zekere veranderingen in een laag kunt blokkeren, binnen een laag de teken-modus aan kunt zetten, een laag-object kan veranderen, lagen anders kunt ordenen...
De resolutiematrix en geleidelijnen worden ook met dit palet aangestuurd.


Page layout


Regular polygonsStyles: Maak een stijldefinitie (kleur, lijndikte, ...) en pas de veranderingen toe op vele objecten zonder de noodzaak om de aanpassingen stuk voor stuk uit te voeren.Colour selection

Floppy Disk

De gekartelde randen die je ziet, vooral bij cirkels, zijn de invloed van de beperkingen van het scherm. Dit effect verdwijnt wanneer je uitvergroot en verdwijnt in zijn geheel op de printer. Je kunt het floppy disk plaatje in Sketch formaat hier ophalen, als dat helpt.

Bij het starten van Sketch wordt standaard een leeg A4 document aangemaakt.
"F5" opent het "Layers" palet en om de resolutiematrix te laten verschijnen moet je zorgen dat het oog naast "Grid" open is.
Verander de breedte van de matrix:Het skelet

Zet de matrix op verankeren ("snap-to") en teken een vierkant ter grootte van een pagina met behulp van het hulpmiddel voor het tekenen van rechthoeken (met daarbij "ctrl" ingedrukt voor het vierkant), start op een punt van de matrix en eindig op een andere.
Na het uitvergroten van de hoek linksboven, moet je met het edit-hulpmiddel op de hoek klikken en deze naar binnen trekken om alle vier de hoeken tegelijk af te ronden:Breng in diezelfde hoek geleidelijnen aan op 5 eenheden van de hoek, horizontaal en verticaal (door het "slepen" van de betreffende schaalverdelingen):Zet nu de laag "Guide Lines" op slot (met de "padlock")
Zet de lijn om in een Bézier curve met behulp van het menu "Curves- >Convert to Curve".
Open het palet "Windows->Curves Commands".
Klik, met het edit-hulpmiddel, op één van de kruisingen tussen geleidelijn en vierkant, waarna een punt verschijnt.
Klik nu op "Cut Curves" rechtsboven in het palet "Curve".
Doe hetzelfde voor de andere kruising.
Gebruik nu "Curves->Split Béziers" om de twee gedeelten te scheiden en selecteer (met het selectiehulpmiddel) deze hoek en verwijder dit.
Je zou de twee delen aan elkaar kunnen rijgen maar dat is in dit geval niet nuttig.Gebruik het "Insert Nodes" hulpmiddel (centraal in het palet "Curve") om drie punten aan de lijn toe te voegen.Met behulp van het edit-hulpmiddel kunnen deze punten worden verschoven en met behulp van het verankeren op de matrix kun je makkelijk de contouren maken die je nodig hebt... De contouren van de floppy disk zijn nu klaar ...

Open de paletten "Fill Style" en "Line Style".
Terwijl de contouren van de floppy disk zijn geselecteerd moet op "None" worden geklikt in het "Line Style" palet om de dikte van de contouren te minimaliseren.Klik in het palet "Fill Style" de derde knop van de eerste kolom ("Gradient"), type (circular) op de derde gradiënt en daarna op "Edit Gradient". Je kan ook de kleuren van de gradiënt kiezen met de twee knoppen daaronder.
In de dialoog "Edit Gradient" kun je ook de kleur van een punt op de gradiënt aanpassen, of een nieuwe punt maken en, natuurlijk, het punt verplaatsen.
Met een cirkelvormige gradiënt kun je het middelpunt kiezen met behulp van de muis.
Als je de gradiënt eenmaal hebt aangemaakt en het object hebt gekozen waarop het moet worden toegepast, klik dan op "Apply":De laag Body kan nu op slot worden gezet en een nieuwe laag gecreëerd met het icoon rechts onder "Layers".
Deze laag is voor het middelpunt van de floppy disk.
Standaard wordt een nieuwe laag boven op de anderen geplaatst; je kunt dit wijzigen met behulp van de pijltjes op het palet "Layers".

De asTeken een cirkel in het hart van de floppy disk (gebruik de "Alignment" knop voor het centreren) en vul deze zwart op.
Kopieer de cirkel en vul deze met heel lichtgrijs op. Plaats hem onder de eerste met behulp van het "Place underneath" icoon van het hulpmiddelen palet.
Om een lichteffect vanaf links te bewerkstelligen moet de lichtere cirkel iets naar rechts worden geschoven, waarbij je hem wat uit vorm moet trekken met de kleine vierkantjes die worden getoond als hij geselecteerd is.Kopieer de zwarte cirkel nog een keer en maak hem met de muis wat kleiner terwijl "ctrl" is ingedrukt (hiermee behoud hij zijn vorm).
Vul deze op met een lineaire gradiënt van licht- naar donkergrijs, kopieer hem en plaats hem onderop, opgevuld met wit, verschoven en naar links uitgetrokken.Gebruik voor de gaten rechthoeken met afgeronde hoeken (gebruik dezelfde methode als bij het skelet) en vul de ene op met zwart en de ander met de gradiënt. Voeg tevens de reflecties toe die het volume geven.

Schuif Je kan hiervoor natuurlijk een nieuwe laag creëren...De metalen schuif is een rechthoek met alleen aan de achterkant afgeronde hoeken, die wordt aangemaakt door de bovenste helft van de rechthoek "weg te snijden", zoals je al hebt gezien met "Cut curve" in het "Curve" palet. Voor een metalig effect moet het object op worden gevuld met een cirkelvormige licht-/donkergrijs gradiënt, waarbij het hart hiervan iets naar links wordt verschoven.Om het effect voor een gat in de schuif te bewerkstelligen moet deze met hetzelfde grijs worden gevuld als het skelet.
Uiteraard moet ook hier weer een "zweem van licht" toe worden gevoegd door de objecten te kopiëren, ze onder het origineel te plaatsen en te vullen met lichtgrijs en wit.Kopieer de schuif en gebruik deze voor het maken van de uitsparing met z'n lichteffect. Maak de geleider van een zwarte rechthoek.Verdere elementen worden gemaakt met behulp van halve cirkels, vervormde cirkels en rechthoeken met afgeronde hoeken.
Een halve cirkel is eenvoudig te maken door een cirkel te selecteren in edit mode en een punt te verschuiven wat daarbij verschijnt.

Onderkant en tekstGebruik dezelfde technieken voor deze elementen, rechthoeken, cirkels, ..
Klik voor de tekst met het betreffende hulpmiddel op de plaats waar je deze wilt hebben. Kies in het tekst-palet het lettertype, stijl en kleur. Plaats hier omheen een afgeronde rechthoek.
De verticale tekst aan de rechterkant wordt gemaakt met het menu "edit->create->LCD text: ". Je moet de tekst invoeren, de stijl, "Apply" en je kunt ook nog de grootte veranderen, de kleur, ... Om dit 90o te draaien moet je het object dubbelklikken zodat er pijlen verschijnen waarmee je het object (de tekst) kunt draaien. Gebruik de pijlen in de hoeken, de andere pijlen zijn voor het vervormen van het object.

Zonsondergang

Een bijdrage van André Pascual. Je kunt duidelijk de structuur van de tekening zien in het "Layers" palet (en nog beter als je weet dat: feuilles=bladeren, speculaire=reflectie, tronc=stam, nuages=wolken, soleil=zon en ciel=lucht).

Volume effecten/BlendDit effect wordt tot stand gebracht met het hulpmiddel blend (effect->blend), wat ik zie als een gradiënt met een vorm.
Principe: rechts kun je duidelijk zien dat het vierkant stap voor stap wordt getransformeerd tot een cirkel, waarbij ook de kleur bij iedere stap verandert.Selecteer twee objecten en kies het aantal stappen voor een "blend". Hoe meer stappen je kiest, des te gladder en realistischer het effect. Met 200 stappen kun je de illusie creëren van een bol, vanuit een grote gekleurde cirkel met een kleine witte cirkel erboven.
Voor bovenstaand voorbeeld heb ik drie "blend" effecten tegelijk gebruikt (6 objecten, 2 aan 2). "Blend" werkt slechts op twee objecten en het resultaat kan niet worden gecombineerd met andere objecten. Het is wel mogelijk om het te veranderen door bepaalde stukken te selecteren en daarbij het aantal stappen of de kleur te variëren.

Tekst in een bochtVoor dit effect is het voldoende om een figuur en tekst te selecteren en het menu "Effects->create path text" te gebruiken.
De tekst zal automatisch de vorm van de figuur gaan volgen, hoe die vorm er ook uitziet.

Gevectoriseerde tekstHet vectoriseren (hier van een "y" uit het symbol font) transformeert de letter naar een object, dat wil zeggen een gevectoriseerde curve die je kunt vervormen door de punten te verslepen met behulp van het "Curves" menu.
Hiervoor moet je, nadat je de tekst hebt geselecteerd, het menu "Curve->Convert to curves" gebruiken en daarna vervormbaar maken door ongroeperen met "Arrange->Ungroup".
Dit kan nuttig zijn in het geval waarbij je de tekening aan moet leveren aan iemand die niet het font heeft wat jij hebt gebruikt. Je vectoriseert de tekst en de ander kan de tekening vervolgens zonder problemen openen.
Om dit te kunnen doen moet Sketch het betreffende fontbestand .pfb kunnen vinden. Daarom zet ik deze bestanden in /usr/lib/sketch-0.6.2/Resources/Fontmetrics.

Importeren/MaskerenMet het menu "Edit->Create->Load image" (of het laatste icoon rechts in het menu) kun je een bitmap bestand importeren.
Vergroten/verkleinen van het plaatje is hierbij mogelijk.Met het menu "File->Insert Document" kun je tekeningen van Sketch invoegen, van Corel, Svg, ... of Illustrator zoals hier het geval.Het afsnijden van stukken is gedaan met het menu "Effects->Create Mask Group" op een rechthoek die is gedefinieerd in het originele plaatje.

Verwacht...

We vergelijken vaak Gimp met Photoshop (valt niet slecht uit voor Gimp) en ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat Sketch de Gimp zal zijn voor tekenprogramma's en op gelijk niveau zal staan met Illustrator, Freehand of Corel Draw... uiteindelijk.