Tux' geheime obsessie: Games onder Linux

ArticleCategory: [Es gibt verschiedene Artikel Kategorien]

Games

AuthorImage:[Ein Bild von Dir]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Author and translation history]

original in en: Harald Radke

en to nl: Lisa Saarloos

AboutTheAuthor:[Eine kleine Biographie über den Autor]

Harry studeert computerwetenschappen aan de Technische Universiteit in Aachen, Duitsland, sinds 1994. Hij ontdekte Linux in 1995. Sindsdien stoeit hij er mee, zich altijd verbazend over hoe goed het eigenlijk is. Hij programmeert een beetje onder X, houdt van plaatjes en natuurlijk van het spelen van spelletjes. Andere hobbies zijn: bordspelen, lezen van Science Fiction, gitaar spelen (slecht!), koken, oefenen in Ju-Jutsu en tijd doorbrengen met zijn vriendin.

Abstract:[Hier sollte eine kleine Zusammenfassung stehen]

Dit is een klein overzicht van games onder Linux. Het probeert te laten zien dat er meer is met Linux dan alleen Internet of dataverwerking. Vandaag te dag is er een hoop te ontdekken over Linux en spellen.

ArticleIllustration:[Das Titelbild des Artikels]

[Illustration]

ArticleBody:[Der eigentliche Artikel. Überschriften innerhalb des Artikels sollten h2 oder h3 sein.]

Introductie

We kennen allemaal Tux, de lieve kleine Linux penguin, als een hard werkend lid van de Internet gemeenschap. Veel web sites, databases, ISPs en meer rusten op zijn schouders. Programma's zoals apache, sendmail, mySQL,..., draaien onder Linux en bewijzen elke dag dat dit Operation System besturingssysteem betrouwbaar, snel en efficient is. Onlangs heeft Tux zijn intro gedaan op de desktops. KDE, GNOME en GIMP zijn voorbeelden van produktiviteitssoftware, die de gewone gebruiker nodig heeft voor het vervullen van de dagelijkse taken. Eindelijk krijgen deze produkten ook de kenmerken zoals een aantrekkelijke grafische interface die de gebruiker in het verleden moest ontberen. En nu is er een ander aspect van Linux dat langzaam onder de aandacht komt van gebruikers, de media en bedrijven: spellen.

Dit artikel probeert een kleine introductie te verzorgen in dit aspect van Linux. Aan het einde van dit artikel vind u een lijst van referenties naar meer gedetailleerde informatie over de spellen en programma's die in dit artikel genoemd worden. Ook is dit artikel bedoeld om een nieuwe categorie op te zetten bij LinuxFocus, die verder inspeelt op aspecten van spellen onder Linux. Daarvoor hebben wij lezers nodig die spellen willen beoordelen. Als u een spel uitprobeert of al een verslaafde speler van een bepaald spel bent, deel uw ervaringen en gedachten met anderen en schrijf een artikel.

Abuse
Civilisation: Call to Power

Een stukje geschiedenis

De eerste spellen onder Linux waren de spellen die je kon vinden in bijna elk UNIX systeem en waarvan het herschrijven voor Linux relatief eenvoudig was. De eerste Linux gebruikers kenden deze spellen veelal van de besturingssystemen van werk of school. Deze programma's waren vaak simpele spellen met nauwelijks of geen grafisch uiterlijk en waren niet te vergelijken met de spellen die de mensen kenden van DOS of Windows PC's. De machines waarop UNIX gebruikt werd waren te duur om deze uit te rusten met voldoende grafische hardware en werden simpelweg op andere gebieden gebruikt dan vermaak.

Maar door de intrede van de PC thuis vond Linux een relatief krachtige en betaalbare omgeving voor het laten zien van meer dan alleen tekst of primitieve plaatjes. De ontwikkeling van Tux's besturingssysteem ging door en vandaag de dag wordt bijna elke grafische kaart ondersteund door het X Windows Syteem. Zodoende is een grafische omgeving beschikbaar voor prettig ogende applicaties en spellen. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor de console, niet alleen qua tekst, maar ook qua plaatjes. Maar het merendeel van de hedendaagse applicaties gebruiken X.

Het volgende probleem dat zich aandiende voor programmeurs was dat X redelijk complex te programmeren is en dat het al heel wat werk vereiste om alleen een simpele window te laten zien. Hierdoor kwam ontwikkeling maar langzaam tot stand. X zelf gebruikt redelijk wat systeembronnen waardoor spellen langzaam en simpel waren. Maar de mogelijkheden van de hardware groeiden en de prijzen waren meer en meer op een acceptabel niveau, waardoor vriendelijker en meer veeleisende software geschreven kon worden. En met het verstrijken van de tijd kregen de programmeurs de hulp van verschillende coderingsbibliotheken en ontwikkelingspakketten.

Meer en meer van de hardwarefabrikanten beseften het belang van Linux voor de groeiende groep van computerbezitters, hun klanten. Een voor een begonnen zij met het verstrekken van informatie over de drivers, in binaire vorm of in de vorm van broncode, voor hun produkten: grafische kaarten, 3D accelerators en geluidskaarten. Vandaag de dag ondersteunt Linux vele multimediacomponenten.

Maar niet alleen de hardware fabrikanten onderkenden Linux, de spelindustrie merkten Linux ook op als nieuw besturingssysteem. Hoewel meeste van de spellen onder Linux gratis zijn (bijvoorbeeld gelicenceerd onder de GNU General Public Licence) waren er ook enkele commerciele spellen. Op deze wijze was de kans groter op het snel ontwikkelen van entertainement van een hoge kwaliteit. En hoewel sommigen mogen denken dat commerciele distributie niet overeenkomt met het gratis karakter van Linux, persoonlijk denk ik dat goede software het altijd wel waard is om er een redelijke prijs voor te betalen. En mensen moeten niet vergeten dat er geld verdiend wordt met Linux, misschien niet zozeer met het verkopen van software, maar door het bundelen van de software met hardware of het bieden van ondersteuning. Dit kan niet met spellen. Het enige dat men kan doen is het verkopen. En de druk van gratis software zou kunnen zorgen dat fabrikanten van spellen niet alleen een stukje code schrijven, maar echt een goed kwalitatief produkt afleveren om mensen over te halen het te kopen.

Heretic
Hopkins FBI

Bibliotheken en Ontwikkelingspakketten

Zoals al eerder genoemd is, de hedendaagse programmeur kan gebruik maken van een aantal verschillende toolkits, bibliotheken (libraries) en software development kits (SDKs) of zelfs complete spel engines. Natuurlijk kan men gebruik maken van de verschilende voor X beschikbare sets zoals qt, gtk, athena, xforms en anderen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat er op een prettige manier gebruikersinterfaces ontworpen kunnen worden. Voor veel spellen is dit voldoende, spellen waarbij het niet nodig is dat ingewikkelde grafische bewerkingen gedaan moeten worden kunnen op deze manier eenvoudig geschreven worden en geven spellen een uiterlijk die mensen gewend zijn van hun andere X applicaties.

Maar hoewel spellen als Minesweeper, Mahjong of zelfs Tetris met deze hulpmiddelen geschreven kunnen worden, de problemen worden groter indien er real-time strategie spellen (RTS) ontwikkeld worden zoals Warcraft en Command & Conquer. 3D schietspellen bieden mooie textures en moeten een hoge framerate bieden om de interesse van de gebruiker vast te houden (probeer uzelf eens voor te stellen dat u Unreal of Descent speelt met een of twee beeldjes per seconde). Voor deze behoeften zijn de standaard en algemeen bruikbare hulpmiddelen van X niet genoeg. Gelukkig zijn er enkele bibliotheken die speciaal ontworpen zijn voor het snel verwerken van complexe grafische aspecten.

Als het op 3D graphics aankomt is Mesa de nummer 1 kandidaat voor deze taken. Mesa is een gratis OpenGL implementatie die speciaal ontworpen is voor het creeren van 3D omgevingen vanuit primitieven zoals vertexes en polygons. Een belangrijk aspect van OpenGL is dat algemeen bekende spellen ervoor geschreven zijn. Zodoende is het mogelijk ze onder Linux te draaien zonder dat het volledig herschreven moet worden. Een belangrijk nadeel van Mesa is het gebrek aan ondersteuning van 3D videokaarten die bijna een vereiste zijn voor veeleisende spellen die gebruik maken van texturen, nevels, alpha blending en meer. Voor een lange periode was 3dfx de enige hardwarefabrikant die programma's aanleverde die het mogelijk maakten de hardware te gebruiken onder Mesa. Andere machines die deze hardware niet hadden moesten de CPU belasten voor berekeningen waardoor de prestaties van het systeem drastisch afnamen. Maar vandaag de dag profiteren veel PC-gebruikers van hun 3D hardware nadat NVidia bronnen vrijgaf voor het communiceren met hun Riva128/ZX/TNT/TNT2 chipsets.En nu is ook de Matrox G200 ondersteund door Mesa. Veel applicaties (en spellen) die gebruik maken van Mesa/OpenGL zijn te vinden op het Internet, en veel van hun namen beginnen met GL.

Er zijn meer bibliotheken en SDKs voor grafische aspecten, die invoer en gebeurtenissen afhandelen, en die ontworpen zijn voor spellen. Een daarvan is SDL, geschreven door Loki Entertainment. Loki herschrijft populaire PC-spellen naar Linux. Zij geven de bibliotheken die zij gebruiken gratis vrij, iedereen kan ze gebruiken, en er zijn mailinglists waar Loki programmeurs en gebruikers het gebruik van SDL met elkaar bespreken. Er zijn enkele spellen beschikbaar die gebruik maken van SDL en die uitgegeven zijn inclusief de broncode.
Andere bibliotheken naast SDL zijn: PLib, ClanLib en PowerPakGame SDK.

Maar spellen hebben meer nodig dan graphics. Er zijn ook enkele kits beschikbaar voor het afspelen van muziek en het creeren van geluidseffecten en die bovendien makkelijk in het gebruik zijn. Sommige van de voorgenoemde bibliotheken zijn speciaal ontwikkeld voor spelontwikkeling, combineren deze kenmerken, leveren afhandeling van geluid, plaatjes en zelfs hele animaties!

Er is een andere groep van hulpmiddelen voor spelontwikkelaars, genoemd engines. Deze SDKs proberen om te gaan met alle aspecten van een bepaald spelgenre, en proberen het creeren van een spel los te maken van het coderen op laag niveau. Er zijn engines zoals Crystal Space voor 3D eerste-persoons actiespellen en avontuurspellen of voor het creeren van role playing games (RPG's).

Zoals u kunt zien is er geen standaard bibliotheek/API/toolkit zoals DirectX onder Windows. Hierdoor moet de gebruiker alle benodigde programma's voor het spelen van een bepaald spel zelf ophalen. Al snel zullen computers gevuld zijn met een dozijn van deze bibliotheken voor die spellen. Aan de andere kant kan de programmeur een bepaalde SDK kiezen aan de hand van de mogelijkheden die het biedt en datgene dat de programmeur nodig heeft. En vandaag de dag hebben de meeste Linux-machines genoeg ruimte op de harde schijf voor al deze verschillende software.

mHockey
Golgotha

Over beschavingen, racers en Sterrenvloten...

Bijna elk spel is wel voor linux te vinden, of het nu gaat om een soort snelle vermaak tijdens een pauze op het werk (een spelletje minesweeper, tetris, go) of indien u het gevoel heeft dat u de planeet moet bevrijden van die lelijke buitenaardse wezens of robots (doom,heretic, descent). Behoefte aan iets meer ingewikkelds?... zoals het leiden van een stam aan het begin der tijden naar de top van de wereld? Geen probleem, probeer FreeCiv of Civilisation: Call To Power. Geen rijbewijs? Stap in de cockpit met XRacer of GLRacer. Het is er allemaal. Meeste van de spellen bieden de mogelijkheid, omdat ze onder Linux draaien, het spel met meerdere spelers te spellen, wat het alleen maar spannender maakt.

Misschien bent u al bekend met enkele van de spellen, terwijl anderen compleet nieuw voor u zijn. Er zijn klonen en ports van bestaande PC-spellen evenals nieuwe spellen van bekende genres. Klonen zijn programma's die vanaf het beginpunt opnieuw ontwikkeld zijn, met eigen plaatjes, geluiden en gegevens (alhoewel ze nog wel een beetje lijken op het originele programma) met min of meer nieuwe kenmerken, FreeCiv is hiervan een goed voorbeeld. Ports gedragen zich veelal exact hetzelfde als het originele spel. Alhoewel ports meestal in hun geheel verspreid worden (zoals Civilisation: Call To Power) zijn er ook projecten die zich alleen richten op de gedeeltes van het spel die herschreven moeten worden. Descent, Doom , Heretic en ALE Clone (warcraft) zijn zulke ports. Om deze te draaien is ook de DOS-versie nodig voor de spelgegevens. En natuurlijk zijn er ook nog de arcade en bordspellen, avonturen, simulatoren, 3D schietspellen, RTS spellen, enzovoorts... Zij maken gebruik van bestaande (en soms ook nieuwe) spelprincipes, zonder een directe relatie met bestaande PC-spellen.

Op dit punt is het misschien nodig de verwachtingen een beetje bij te stellen. Er zijn een hoop spelprojecten daarbuiten. Ze zijn allemaal verschillend als het aankomt op de grafische aspecten en de spelkwaliteit. Sommige zijn complex, sommige zijn simpel, en ze zijn allemaal continue in ontwikkeling, misschien al wel speelbaar, misschien niet. Verwacht niet dat ze allemaal aan uw verwachtingen voldoen. Maar in alle redelijkheid, hou er rekening meer dat de meeste programma's geschreven worden in de vrije tijd van de programmeur en zonder betaling. Vaak werken deze programmeurs alleen, zonder hulp van anderen. Wees geduldig met onvolledige, instabiele en misschien zelfs niet direct te installeren spellen. U kunt helpen bij de ontwikkeling door het doorgeven van fouten in het programma, het sturen van suggesties en misschien zelfs bij het maken van plaatjes en geluiden of het programmeren zelf. Een spel is nog steeds een Linux software project dat hulp en terugkoppeling vraagt.

Pingus
World Forge

Vreemde werelden - Spellen onder Wine

Met Wine kunnen Windows applicaties gebruikt worden onder X. Dit geldt ook voor uw favoriete spellen. Er zijn verscheidene verslagen en succesverhalen over het draaien van een van de algemene spellen met Wine. Maar let op: Wine is bruikbaar, maar nog steeds in ontwikkeling en nog lang niet stabiel, zeker als het aankomt op Win32 software. Desalniettemin is het het waard om het te proberen en het is wederom een bewijs van de kwaliteiten die Linux bezit.

X Racer
Myth II

Geld - Commerciele Spellen

De reacties van de commerciele wereld die geconfronteerd wordt met Linux varieren van totale onwetenheid tot het omzetten van spellen naar Linux. Er zijn zelfs nieuwe bedrijven ontstaan die zich richten op het schrijven van spellen voor Linux. Een klein aantal bedrijven geeft de broncode vrij van enkele van hun oudere programmas zodat deze gratis omgeschreven kunnen worden voor Linux. Sommige bedrijven laten dit aan anderen over, sommige bedrijven willen dit zelf doen. Sommigen twijfelen en schrijven alleen een gedeelte om (bijvoorbeeld spelserversoftware voor het spelen met meerdere personen). Op het World Wide Web verschijnen petities die als doel hebben bedrijven over te halen Linux versies te maken van hun spellen. Dit laat goed zien dat er wel degelijk een markt is voor Linux Software.

Alles bij elkaar, de commerciele branche is nog klein, meeste programmeurs zijn nog onbekend met Linux en de potentie van de Linux markt is voor hen moeilijk in te schatten. Toch zijn ze er, de mensen die tijd en geld in deze projecten steken. Laten we niet alleen hopen op een gelukkig einde. Indien u kunt kiezen tussen de mainstream en een Linuxversie, kies de laatste, ondanks dat de installatie niet goed zou kunnen gaan en dat het bevreemdend overkomt om te betalen voor Linux software.

Parsec
Free Civ

De toekomst

Net zoals de ontwikkeling van spellen in het algemeen gewoon doorgaat, zo zal dit ook gelden voor spellen onder Linux. Ik denk dat de verschillen in kwaliteit tussen de gewone PC spellen en de Linux programma's stapje voor stapje kleiner zullen worden. Dankzij commerciele bedrijven zullen we in staat zijn dezelfde spellen (alhoewel misschien niet allemaal) met dezelfde kwaliteit te spelen onder Linux. Ten slotte geloof ik zelf dat dit afhankelijk is van de gamescene (naast andere gebieden) of Linux op de thuis-PC terecht komt. Niet alleen als een speeltje, maar als een echt alternatief besturingssysteem in elk opzicht.

Nu we het toch over de toekomst hebben, ik ben van plan enkele spelrecensies te schrijven voor LinuxFocus. Maar uiteraard is iedereen uitgenodigd hetzelfde te doen. Ik denk dat dit onderwerp interessant genoeg is om er wat tijd aan te besteden. Om eerlijk te zijn, wie vindt het nou niet leuk om te spelen ? (-:

BFRIS
X Blast

Referenties