Wat is Linux?

ArticleCategory: [Kies een categorie voor je artikel]

Forum

AuthorImage:[Hier komt een kleine foto van jou]

[Foto van de Auteur]

TranslationInfo:[Info over schrijver(s) en vertaler(s)]

original in es Miguel Torrealba

en to nl Onbekend

AboutTheAuthor:[een korte biografie over de auteur]

Abstract:[een kleine samenvatting/beschrijving van het artikel]

Een korte geschiedenis van Linux en een rondleiding voor beginners.

ArticleIllustration:[Titel-illustratie van het Artikel]

[Illustratie]

ArticleBody:[Het eigenlijke artikel: zet hier teks en HTML codes]

Over Linux

Linux is een vrij te versprijden versie van Unix die beschikbaar is voor verschillende platforms: x86, Motorola 68k, Digital Alpha, Sparc, Mips y Motorola, Power PC. Linux is een implementatie die nauwkeurig de POSIX specificatie volgt, net zoals de meeste commerciele Unix versies doen. De kernel van Linux gebruikt geen code van AT&T of enig andere commerciële bron. De meeste programma's die beschikbaar zijn voor Linux zijn ontwikkeld binnen het GNU project van de Free Software Foundation.

Linux ondersteunt een uigebreid scala aan applicaties of ontwikkelings omgevingen zoals X windows, Emacs en databanken onder TCP/IP protocollen (inclusief SLIP, PPP, ISDN). Verschillende mensen hebben benchmark tests gedraaid op Linux 80486 systemen en bereikten prestaties vergelijkbaar met medium-range Sun en Digital stations.

De kernel is legaal beschermd door de GNU Public License (GPL in het kort) en is meestal verpakt met veel executables die een volledig functioneel Unix operating system vormen. Deze pakketten, "distributies" genoemd, zijn er in een wijd scala van soorten en grootte.

De Linux kernel is verkrijgbaar op het internet bij honderden ftp servers. Er zijn ook Linux distributies op CDROM.  Enkele voorbeelden zijn Caldera, Debian, Slakware, Red Hat, en anderen. Eén van de meest populaire en bekende ftp sites voor Linux distributies is ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/distributions, met vele mirrors overal in de wereld.

Linux wordt gebruikt door honderd duizenden mensen verspreid over de hele wereld. Het wordt gebruikt om programma's te ontwikkelen, in netwerken (Intranet and Internet), en als platform voor gebruikers. Linux is een kostenbesparend alternatief geworden voor de meeste dure Unix systemen.

Copyright

Linux is niet publiek bezit, maar valt onder de GNU Public License: de broncode moet altijd vrij te distruberen zijn. Mensen mogen geld verdienen aan Linux, als ze wensen, zolang ze niet proberen om de herdistributie te limiteren.

Veel mensen verspreid over de wereld hebben in teams gewerkt (en gaan door te werken) om Linux te creëren, onder de aanwijzingen van Linus Torvald, de oorspronkelijke ontwikkelaar. Iedere ontikkelaar behoudt zijn/haar eigen copyright op hun aandeel in de kernel.

Geschiedenis van Linux

Linux is oorspronkelijk ontwikkeld door en genoemd naar Linus Torvald van de Universiteit van Helsinki in Finland (Hier is een afbeelding van Linus). Het werd en wordt ontwikkeld dankzij de deelname van vele programmeurs op het Internet.

Linus ontwikkelde zijn kernel eerst als hobby, geïnspireerd door zijn interesse in Minix, een klein Unix systeem ontwikkeld door Andy Tannenbaum. Hij gaf zichzelf de taak om, in zijn eigen woorden, een "betere Minix dan Minix" te schrijven. Na enige tijd te hebben gewerkt aan het project publiceerde hij de volgende mededeling op de nieuwsgroep comp.os.minix:

Do you pine for the nice days of minix-1.1, when men were men and wrote their own device drivers? Are you without a nice project and just dying to cut your teeth on a OS you can try to modify for your needs? Are you finding it frustrating when everything works on minix? No more all-nighters to get a nifty program working? Then this post might be just for you :-)

As I mentioned a month(?) ago, I'm working on a free version of a minix-lookalike for AT-386 computers. It has finally reached the stage where it's even usable (though may not be depending on what you want), and I am willing to put out the sources for wider distribution. It is just version 0.02 (+1 (very small) patch already), but I've successfully run bash/gcc/gnu-make/gnu-sed/compress etc under it......

Op 5 oktober 1991, kondigde Linus zijn eerste "officiël" versie van Linux aan, versie 0.02. Sinds dat moment hebben vele programmeurs zijn oproep beantwoord en geholpen om van Linux het complete, nuttige besturingssystemm te maken dat het tegenwoordig is.

Verwijzingen

De Linux Resources worden ondersteund en onderhouden door SSC, Inc., uitgevers van boeken over en rond Unix en Linux, en door 'the Linux Journal'.