[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

Welkom bij LinuxFocus mei/juni 2003

[bloemen in mei] Onlangs ontmoette ik op een feestje een vrouw die werkzaam was bij Microsoft. Alhoewel ik niet echt in de stemming was om het over Linux versus MS te hebben, kon ze het niet laten om te zeggen dat het (natuurlijke) monopolie van Microsoft volgens haar voor iedereen een goede zaak was. Het bedrijf zou steeds goede producten aanbieden voor een goede prijs. Hmm... voor sommige mensen misschien wel. Maar waarom heeft Linux dan zoveel aanhangers? Waarom houden mensen zoals ik zoveel van Linux dat ze nooit meer naar Windows terug willen? Er zijn verschillende redenen: Ten eerste heb ik graag keuzevrijheid en vrijheid in het algemeen. Sommige mensen hebben graag een dominante baas of dictator omdat ze dan zelf niet moeten nadenken en geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen. Mensen die op die manier met hun computer omgaan hebben aan Windows zeker een nuttig systeem.

Linux daarentegen biedt je vrijheid, in elke zin van het woord.

Door Linux te gebruiken heb ik veel keuzemogelijkheden. Het begint met de distributie die ik gebruik, het gaat verder met de look-and-feel van de desktop en zelfs op het niveau van de kernel kan ik alles naar wens aanpassen. Ik heb de vrijheid om programma's aan te passen, functies toe te voegen, ze te gebruiken zoals ik zelf wil en hoe vaak ik dat wil. Daarbij word ik door niemand in de gaten gehouden en niemand valt me lastig wanneer ik iets moet veranderen of updaten. Ik kan mijn Linux PC zo lang gebruiken en onderhouden als ik wil. Dit is vooral belangrijk voor server systemen die meestal zeer lang dienst doen: 5 jaar, 10 jaar...

Maar natuurlijk gaat alleen de zon voor niks op en krijg je al die vrijheid niet voor niks. Je kunt Linux niet ten volle gebruiken zonder vele uren te spenderen aan het leren kennen van het systeem. Tenzij je enkel de programma's gebruikt die bij je distributie zitten zul je zien dat de installatie soms lastig is, of dat er nog bugs zitten in een programma.

Of je deze vrijheid genoeg waardeert om er de prijs voor te betalen is natuurlijk je eigen keuze!

Maar zo ja dan kan LinuxFocus je misschien de nodige know-how leveren...

Veel leesplezier!

--Katja Socher--De Artikelen

Vertaald

Onvertaald

Articles at Linux Netmag
[LinuxNetmag.com]
Articles at Linux Gazette

De LinuxFocus Tip

Een psychiater nodig??
Start emacs en typ "M-x doctor" of menu-bar=>help-menu=>eliza
Beschrijf je probleem in een Engelstalige zin en druk twee keer op enter.

Veel plezier :-)© 2003 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina