Arkeia, een professioneel en commercieel backup systeem

ArticleCategory: [Kies een categorie voor je artikel]

Applications

AuthorImage:[Hier komt een kleine foto van jou]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Info over schrijver(s) en vertaler(s)]

original in en Georges Tarbouriech

en to nl Rano Kuhl

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Georges is een ervaren Unix gebruiker (op commerciële en vrij beschikbare Unix systemen). Hij gebruikt Arkeia om backups te maken van een netwerk met veel verschillende type computers.

Abstract:[Here you write a little summary]

Arkeia 4.2.3-1 is de laatste versie van een professioneel en commercieel netwerk backup systeem van Knox Software http://www.arkeia.com. Er is ook een persoonlijke en gratis versie beschikbaar dat met sommige Linux distributies meekomt.
Je denkt waarschijnlijk, wat heeft commerciële software nou met LinuxFocus te maken.
Wel, dit commercieel programma is bedoeld voor professionals en Linux wordt voor die doelgroep steeds belangrijker.

ArticleIllustration:[Titel-illustratie van het Artikel]

[Illustratie]

ArticleBody:[The article body]

Inleiding

Netwerk administratie is een werk met duizend taken. Een van deze taken is om een backup te maken van de gegevens. De hoeveelheid data in een netwerk lijkt met de dag te groeien, vooral omdat we nu te maken hebben met grote harde schijven, grotere applicaties en omdat er veel meer gebruikers zijn.
De backup strategie moest dus mee veranderen met de nieuwe situatie, er is een nieuwe strategie nodig in vergelijking met tien jaar geleden. Toen was het mogelijk om een tape drive, die verbonden werd met een server, te gebruiken voor een backup van een applicatie server. Hiervoor werden Unix commando's zoals dump, tar, cpio of find (-cpio is een optie voor find) gebruikt. Natuurlijk is dit nog steeds een oplossing, zolang het aantal servers, clients en applicaties maar niet te groot wordt.
Als je een zeer groot netwerk hebt, zul je een betere oplossing moeten zoeken dan deze hierboven. En als we zeggen beter, bedoelen we sneller! Met "sneller" bedoelen we dan weer dat je zult proberen de beste manier te vinden voor het maken van een backup. Als je netwerk verschillende besturingssystemen bevat, wordt het erg moeilijk om de "beste" oplossing te vinden. Zoals gewoonlijk, moet de "beste" oplossing goedkoop, efficiënt en gemakkelijk te gebruiken zijn! Normaal gesproken zul je altijd zien dat het een middenweg is en dat het beste voor jouw, niet het beste voor anderen hoeft te zijn.
Dus, het eerste om rekening mee te houden zijn je behoeften: de software en de hardware. Er zijn verschillende produkten beschikbaar, maar de meeste draaien alleen maar met hardware-gebonden software...en die zijn vrij duur (dit is nog niet alles). Laten we ook niet het hardware gedeelte vergeten: je hebt minimaal een aantal tape drives of robots nodig.
Als laatste, maar niet te vergeten, moet je weten welke machine de backup server moet worden. Deze server moet een grote harde schijf, veel hulpbronnen (geheugen, CPU) en SCSI poorten hebben. Het moet in staat zijn om diverse backups tegelijk te beheren. Hoe gaan we nu verder?

Presentatie

De keuze van Arkeia
Veel grote bedrijven "bieden" oplossingen voor het maken van een backup van een netwerk, zoals we al eerder zagen. Arkeia was de eerste keus, omdat veel besturingssytemen worden ondersteund. Backup servers zijn: AIX 4.1, DEC Alpha Unix 4.0, HP-UX 10, IRIX 6.2, Linux 2.* (x86), Solaris 2.5 en de NT 4.0 Server Intel. Backup clients zijn: hetzelfde als de servers en nog veel meer, zoals SCO v5 (Intel), BSD 3.0, 4.0, Novell 4.11, FreeBSD 2.2.6, Windows 95, 98, NT 4.0 Server (Alpha) en NT 4.0 Workstation (Intel). Deze lijst is nog lang niet volledig en er worden nog steeds nieuwe besturingssystemen toegevoegd. Bezoek http://www.arkeia.com voor meer informatie.
De meeste servers hebben een grafische interface, gebaseerd op de aan Unix'es gebonden Xlib en gebaseerd op Java voor Microsoft producten. Een tweede reden voor onze keuze was de prijs. We zullen het hier niet over de prijzen hebben aangezien het afhankelijk is van je netwerk, het aantal en type servers en clients en als je gebruik maakt van robots of niet (in dit geval zul je een licensie moeten kopen voor de library die de robot beheert). Bezoek de Arkeia website; zij kunnen je een offerte geven die toegespitst is op jouw netwerkconfiguratie.
De laatste reden was het beheer van de tape drive. Arkeia kan bijna elke type tape drive aan: DAT, EXABYTE, QIC... Aangezien we al veel QIC tape drives hadden, was dat probleem hiermee opgelost.

Hoe ziet het eruit?

adm.jpg
Het hoofd menu

Zoals we al eerder zagen, draait Arkeia een GUI op de server. Je kunt bij Arkeia inloggen door middel van een login scherm. Nu krijg je toegang tot elke opdracht voor het beheren van een backup in een apart schema. Deze schema's zijn te openen vanuit een tool-bar menu, een tekst-menu of via iconen. Alles kan naar wens geconfigureerd worden (voorgeprogrammeerde achtergronden of de kleur naar keuze).
Er is niet veel meer te vertellen aangezien alles duidelijk en gebruiksvriendelijk is. Op Unix zal de GUI (Graphical User Interface) wel met de meeste window managers werken. Met Microsoft, zul je HET Microsoft JVM (Java Virtual Machine) moeten installeren alvorens je gebruik kunt maken van de GUI. De GUI is zeer praktisch, of je het ontwerp je nou prettig vindt of niet.

Hoe werkt het?

Arkeia gebruikt een parallelle backup technologie over een TCP/IP netwerk. Een backup server beheert de tape drives en haalt de data van de clients door het gebruik van multi-flow. Het werkt volgens de client/server standaard die gebruikt maakt van gedeeld geheugen en het opstapelen van berichten (message queues). IPC (Inter Process Communication) zal perfect moeten worden geconfigureerd op de backup server.
Het handboek leert je hoe je je backup server kunt afstemmen. De configuratie is vrij logisch: de client software en de server software worden op de backup server geïnstalleerd en op de clients komt alleen de client software. Alles gaat tot nu toe nog goed!
Op de server zul je alles moeten instellen wat te maken heeft met tape drives, drivepacks, tape pools, tapes en savepacks.
- Tape drives: de eerste stap van het configuratie proces.
Selecteer "Drives management" van het "Devices" menu. Je moet een naam voor de drive geven, de kenmerken (lezen, schrijven, opschonen, wissen) en natuurlijk het apparaat zelf. Dit zal afhankelijk zijn van je systeem: bijvoorbeeld /dev/rmt/1h voor Solaris of /dev/rmt/tps1d2 voor Irix of /dev/st0 voor Linux.
Nu bepaal je welke drive bij welk device hoort. Stel, je hebt vier QIC tape drives aan je SGI 02 server zitten (Irix 6.5):
De eerste zou je QICone kunnen noemen met /dev/rmt/tps1d2 als device, de tweede QICtwo met /dev/rmt/tps1d3 als device, enzovoort. Het cijfer "1" achter "tps" is het SCSI controller nummer en het cijfer "2" achter "d" is het apparaat ID. Je zult moeten weten hoe SCSI werkt. ID's, daisy chains etc...
Als je een robot hebt, dan is het configuratie proces bijna identiek en zal de documentatie je alles vertellen wat je nodig hebt.
- Drivepacks:
Vanuit hetzelfde menu, selecteer "Drivepacks" en maak een drivepack aan naar de bijbehorende tape drive. Aanvullend op het vorige voorbeeld, ga ik ervanuit dat je een QICone tape drive hebt. Je zou je drivepack QICone Pack kunnen noemen. Doe hetzelfde voor elke tape drive die je had gekozen.
Nu moet elke drivepack passen bij zijn tape drive. Door het selecteren van de tape drive en het bijbehorende drivepack zal het lukken.
- Tape pool:
In deze stap kun je zoveel mogelijk pools aanmaken als je nodig bent. Vanaf het "Tapes management" menu, selecteer "Pools management". Klik op het "New" icoon en vul de velden in om een pool aan te maken.
- Tapes:
Elke pool moet een of meer tapes bevatten. Het "Tapes in pool" scherm kun je openen door het dubbel-klikken op de pool. Als je "New" selecteert dan open je een "Create tape" scherm. Vul nu gewoon de velden in. Trouwens, de online help is erg nuttig, per scherm wordt verteld wat je moet doen.
- Savepacks:
Als laatste, maar niet te vergeten, kun je één of meer savepacks maken. Een savepack bevat een tree (boomstructuur) voor het maken van een backup van een bepaalde client. Je kunt met een verkenner door de tree bladeren en de bestanden of directories selecteren. Herhaal deze stap voor elke client en voor elke tree waarvan je een backup wilt maken.
Nu ben je klaar om tegelijk een backup te maken van verschillende clients.

Een echt voorbeeld

We hebben een grappig netwerkje met vier servers om een backup van te maken.
De backup server is een SGI 02 en de clients draaien een SUN applicatie server onder Solaris 2.6, een Linux communicatie server met RH6.0 en twee NT4.0 applicatie servers. Laten we nu van de vier machines tegelijk een backup maken. We maken de vier tape drives aan: we noemen ze QIC Sun, QIC Linux, QIC Pcsvr en QIC Pcdev. Origineel, niet? Laten we nu de vier devices bepalen: QIC Sun op /dev/rmt/tps1d4, QIC Linux op /dev/rmt/tps1d5, QIC Pcsvr op /dev/rmt/tps1d3 en QIC Pcdev op /dev/rmt/tps1d2.

We geven ze alle rechten, zodat we ze kunnen instellen zoals we zelf willen: we zijn de systeembeheerder en we werken als root.
Afschuwelijk, niet?
Vervolgens maken we de bijbehorende drivepacks aan: Sun Pack, Linux Pack, Pcsvr Pack en Pcdev Pack, alweer met veel fantasie.
Nu de tape pools: vanzelfsprekend, Sun Pool, Linux Pool, Pcsvr Pool en Pcdev Pool. Wij maken hier een pool voor elke pack, maar dat is een persoonlijke keuze. Je zou ook voor alle vier de tapes een pool kunnen maken.
Als je pool veel tapes bevat, dan beheert Arkeia de drives. Dat betekent, als je de prioriteit voor elke drive niet instelt, dan beslist Arkeia waar er een backup van wordt gemaakt en op welke drive. Dit is waarschijnlijk die ene mogelijkheid waar ik een hekel aan heb.
Als laatste moet je een tape bepalen binnen elke pool: en nogmaals, Sun Tape, Linux Tape, Pcsvr Tape en Pcdev tape. Geen paniek, we hoeven dit maar één keer te doen. Je zult het spul kunnen gebruiken elke keer als je het weer nodig bent.
Wat we willen is een volledige backup van elke server. De savepacks worden bepaald als: Sun, Linux, Pcsvr en Pcdev. En ervanuitgaand dat Arkeia op de juiste manier op de clients is geïnstalleerd kun je elke machine in je browser zien. Selecteer ze door het klikken in de juiste check box.

Nu starten we de interactieve backup. Selecteer "Interactive backup" in het menu. Als het schermpje verschijnt selecteer je: een savepack, een drivepacken een pool voor elke server.
In ons voorbeeld, voor het maken van een backup van SUN, is het savepack dat je moet selecteren Sun, de drivepack is Sun Pack en de pool is Sun Pool. Kies het type backup ("total" is gebruikt in dit voorbeld, maar je zou ook voor "incremental" kunnen kiezen), de tape strategie (gebruik nieuwe tapes in dit voorbeeld, als alternatief zouden we kunnen zeggen, ga verder met de bestaande tapes) en gebruik al dan niet e-mail notificatie (dat beslis je zelf). Klik nu in de check box en de backup van Sun wordt gestart.
Alles wat je nu hoeft te doen is deze stap herhalen voor elke server. Zo, vier backups draaien tegelijk en jij kunt een kopje koffie nemen.

linux.jpg
Het backup scherm

Na ongeveer 40 minuten is het klaar.
Een paar belangrijke punten: ons netwerk heeft categorie 5...maar onder constructie! Dat betekent: niet alle bekabeling is cat 5, hubs zijn of 10 of 10/100 Mbit, alleen sommige machines hebben werkelijk 100Mb netwerk kaarten...
Desalniettemin hebben we een backup gemaakt van ongeveer 3 GB en iets van 150.000 bestanden in ongeveer 40 minuten. Op echte cat 5 netwerken met 100Mbit, zou het wel 3 keer sneller kunnen. De snelheid hangt af van vele factoren: het netwerk, de machines, de tape drives en de capaciteit van de tape drives. Ons voorbeeld is een speciaal geval en geeft niet de geweldige snelheid weer die men kan halen op sommige configuraties. Als je netwerk echt cat 5 is, je robots hebt, je gebruik maakt van DAT en je machine erg snel is... kun je wel 70 Mb/min verwachten. In ons voorbeeld krijgen we een gemiddelde van ongeveer 25 MB/min. Dit geldt voor elke backup. Gezien de backups tegelijk plaatst vinden kun je spreken van 100 Mb/min.

linuxlog.jpgpcdevlog.jpgpcsvrlog.jpgsunlog.jpg
De logs

Echter, een interessante manier om de efficiëntie van Arkeia te begrijpen is om deze resultaten te vergelijken met de oude backup strategie met dezelfde hardware. Voordat we Arkeia gebruikten, werden de backups direct vanaf elke machine gemaakt en elke tape drive werd aangesloten op een SCSI poort. We gebruiken nog steeds dezelfde machines en dezelfde tape drives, maar de snelheid is met wel 50% gestegen. De backup tijd van Sun met zijn eigen tape drive is: 1 uur; met Arkeia: 38 minuten. De backup tijd van Pcdev met zijn eigen tape drive is: meer dan 1 uur; met Arkeia: 32 minuten. Etc... Wanneer we het netwerk niet gebruiken, maken we een backup van de backup server. Natuurlijk wordt het netwerk hierdoor wat trager (ongeveer 22 Mb/min).
Dit voorbeeld is bedoeld voor netwerk servers. Waarschijnlijk kun je hetzelfde doen voor je netwerk clients. Volgens Arkeia kun je met de juiste hardware een parallelle backup maken van 128 machines op 32 apparaten. Deze configuratie heb ik echter niet kunnen testen. We zijn arm...waar ik werk.
We kunnen niet praten over backups zonder het te hebben of het terugzetten ervan. Het gaat net zo simpel. Door het gebruik van de verkenner kun je precies herstellen wat je wilt en zelfs waar je het wilt, dat wil zeggen, dat je het in een andere directory of machine kan plaatsen.

Meer mogelijkheden

We hebben nog geen woord gezegd over het maken van een periodieke backup. Natuurlijk heeft Arkeia de mogelijkheid voor het programmeren van een backup en om deze te laten draaien op een bepaald tijdstip. Unix gebruikt cron en Mircosoft programma's draaien een service.
Je kunt verschillende intervallen instellen voor een periodieke backup: per dag, per week of per maand... Het is mogelijk om drie levels te beheren voor elke backup. Bijvoorbeeld, je wilt een periodieke backup maken voor 1 maand. Level 1 betekent elke maand een backup, level 2 is weekelijks en zal 3 keer per maand draaien (het spreekt vanzelf dat level 1 maar een keer per maand draait.)
Het gevolg is, dat je voor de backup erg veel tapes nodig hebt en natuurlijk net zoveel tape drives als je aan servers hebt! Tenzij je je hond leert om 's nachts, tussen het maken van de backup door, de tapes te verwisselen... Afgezien van dat, werkt het hetzelfde als een interactieve backup. Er is veel te zeggen over het maken van een periodieke backup, maar daarvoor zouden we een nieuw artikel moeten schrijven. Laten we zeggen dat dit waarschijnlijk één van de grootste mogelijkheden van Arkeia is.
Een ander interessant punt heeft betrekking op de logjes. Je kunt alles loggen: tapes, devices, backup... Het vergt wel wat schijfruimte, maar het is zeer nuttig. Deze logs geven veel informatie en zijn zeer overzichtelijk. Arkeia sorteert ze op maand en dat is een aardige manier van beheren.
 

avlog.jpg
De beschikbare log windows

De online help is het noemen waard. Je kunt met Arkeia werken zonder de hele documentatie te lezen. Nou ja, zolang je niet de geavanceerde administratie wilt doen. Het volledige document is op CD-Rom in PDF formaat beschikbaar, waardoor je je eigen handleiding kan maken en deze gemakkelijk kan printen. Dit document bevat erg veel informatie over een specifieke configuratie voor een platform, beveiliging, oplossen van problemen, tools en robot libraries... Als je meer wilt, is er ook een mailing list toegewijd aan Arkeia.

Nou en?

Dit artikel is nog lang niet volledig. Er is nog zoveel te vertellen over deze software. Arkeia heeft niet geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden, maar om alles te gebruiken wat er beschikbaar was om prestaties te verbeteren.
IPC is daarbij één van de sleutel-elementen. Nogmaals, met dank aan Unix. En wat te denken van de persoonlijke shareware versie voor Linux. Het is bedoeld voor niet-commercieel gebruik. Niets houdt je tegen om je privé netwerk te testen. Want het is shareware, als je een bijdrage levert van $20 of meer, dan zal 25% gedoneerd worden aan Software in het algemeen belang.
Iets anders: Ik heb Arkeia van de Europese verdeler. De persoon die de leiding heeft weet heel goed waar ze over praat en doet haar werk heel erg goed (Hallo Sandy!). Dit is, van al de bedrijven waarmee ik gewerkt heb, het eerste dat de hele kwestie kon afhandelen via e-mail. Geen fax, geen post, met uitzondering van de software. En als laatste genoemd, maar daarom niet minder belangrijk, alleen platte TEKST, dat op alle type computers gelezen kan worden!!! Dit doet totaal niet terzake, maar ik ben zat van al die Word of Excel docs die verspreid over het hele internet liggen. Ten eerste, ze zitten allemaal vol met macro virussen. Ten tweede, iedereen op deze aardbol is NIET verplicht om Word of Excel in z'n bezit te hebben (Hoe werkten we vroeger toch?). Als derde, een tekst bestand is ongeveer 10 tot 100 keer kleiner dan dezelfde tekst in een Word document en wanneer op een dag de bandwijdte van het internet steeds kleiner wordt, doet grootte er wel toe.
Sorry voor deze afdwaling!
Zo, nu zal ik er wel weer veel nieuwe vrienden erbij krijgen, dus laten we nu teruggaan naar Arkeia. Ik geloof zeker dat Arkeia een goede oplossing als je een backup van je netwerk wilt maken. Er zijn punten die ik wat minder vindt, maar ik denk dat deze mensen hard werken om hun programma te verbeteren. Persoonlijk zou ik meer mogelijkheden willen voor het tape beheer, zoals de mogelijkheid om te beslissen hoeveel tapes ik wil gebruiken binnen een strategie of een mogelijkheid om de tape te herschrijven tijdens een backup. In het kort, zou ik de baas willen zijn!
Geld speelt een belangrijke rol in de keuze. Arkeia lijkt hier goed op in te spelen. Als je naar een dergelijke oplossing op zoek bent, vergeet dan niet om Arkeia te overwegen. Zelfs als je Arkeia hebt geïnstalleerd vanaf een Linux distributie, zou je een blik moeten werpen op http://www.arkeia.com om er meer over te leren.

We verlaten een mooie tijd!