Tekst schrijven met Photoshop

ArticleCategory: [Choose a category, translators: do not translate this, see list below for available categories]

Graphics

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[no author]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in es Juan Manuel Sepúlveda 

es to en Miguel Angel Sepúlveda 

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Abstract:[Here you write a little summary]

De graphics hoek gaat verder met het bespreken en vergelijken van twee goede pakketten voor beeldbewerking: Photoshop en Gimp. Deze maand bekijken de auteurs het maken van tekst banners.

ArticleIllustration:[One image that will end up at the top of the article]

[Illustration]

ArticleBody:[The main part of the article]

Tekst met gloei-effecten maken

Eerst openen we een nieuwe afbeelding van de gewenste grootte en resolutie. Als het gaat om een plaatje voor webpagina of scherm is de monitor resolutie van 72 pixels/cm voldoende.

Onder Photoshop is het aan te raden eerst een kleuren palet te laden, voordat we beginnen te werken. Web paletten voor Mac en PC zijn te vinden op de site van Adobe. Door web paletten te gebruiken, kunnen we op ons scherm precies "zien" hoe de uiteindelijke uitvoer op het doel platform er uit komt te zien. Niet alle platformen en makers interpreteren kleuren hetzelfde.

Na het laden van het palet en met een nieuwe schone afbeelding open kunnen we beginnen.

 • Vul de eerste laag met een witte kleur.
 • Schrijf de tekst (Denk er aan om een dik type te gebruiken omdat een overschot aan effecten op een dun type de tekst onleesbaar maakt).

 • Na het schrijven van de tekst, plaatst Photoshop deze op een nieuwe laag. Voeg deze samen met de witte laag.
 • Maak een kopie van deze laag..
 • Selecteer de kopie en inverteer deze. (Dat wil zeggen, verander de witte kleur in zwart en andersom).
 • Vervolgens pas je een Gaussian blur toe op het geïnverteerde afbeelding. De hoeveel blur toe te passen is afhankelijk van de resolutie van het plaatje. Voor een plaatje van 10 x 5 cm bij 72 pixels/cm resolutie is 3 of 4 pixels genoeg.

 • Nu is het tijd om te spelen!!! We kunnen beginnen te testen met verschillende manieren van lagen combineren. Op deze manier kunnen we de effecten bekijken van laag operaties als: multiply (vermenigvuldig), divide (delen), intense light, soft light (zacht licht), luminosity (belichting).

  Voor dit voorbeeld heb ik gekozen om y te delen, hier is het resultaat! Leuk en simpel.
 • Maar dit is niet alles. Als je goed hebt opgelet wat onze combinatie heeft gedaan, zie je dat de zwarte kleur alleen doorschijnt waar de randen blur zijn.
 • Als we dit alles hebben gedaan, zonder de afbeeldingen samen te voegen, selecteren we de toverstaf (magic wand). In de opties kiezen we een kleine tolerantie om alleen de witte achtergrond te selecteren, bijvoorbeeld 10, en selecteren we de hele achtergrond en het gat van de "0". Als alles is gesecteerd verwijder het.

 • Laten we eerst een andere kopie maken van de laag. Verberg de bovenste laag. Gebruik de edit quick mask mode om de transparantie te behouden en verf over de tekst, vul alles met rood.
 • Nu kunnen we kiezen voor twee interessante stappen:

We kunnen eerst de tekst in de achtergrond vullen met een kleur, meerdere kleuren of zelfs een textuur (patroon) en als we naar de de bovenliggende laag gaan (met diffuusse randen), kun je het op een paar manieren combineren: Eerst door vermenigvuldigen....
.... Of met zacht licht. Het uiteindelijke effect is compleet anders maar even goed.
Als je besluit een textuur te gebruiken, kunnen de resultaten ongelofelijk zijn....

 • De hoofd-tekst hebben we reeds gemaakt. Dit resultaat is uitermate geschikt voor een titel op onze webpagina. Nu zullen we een stukje "incandescene" effecten introduceren. Dit zal de perceptie van de tekst verbeteren.
 • Combineer eerst beide lagen. Ze zullen eindigen in normale modus.
 • Selecteer de achtergrond (die is makkelijker te selecteren dan de tekst). Om te selecteren, gebruik je de magic wand (de toverstaf) en selecteer 'similar' (vergelijkbaar). Dat zou alles moeten selecteren...

 • Laten we eerst een nieuwe laag maken, voor het geval de aanpassingen ons niet aanstaan en dezelfde effecten willen proberen met andere parameters.
 • Na het selecteren van de achtergrond en de gaten van letters als "o", verklein je de selectie een beetje, ongeveer 3 pixels. Dan "veer" (feather) het twee pixels.
 • Vervolgens vul je de selectie met een sterke rode kleur en verklein je het nogmaals met 4 tot 5 pixels (let er altijd op dat deze aantallen afhankelijk zijn van de resolutie van de afbeelding).
 • Veer (feather) de selectie nog een keer 3 pixels. Op dit punt verwijder je de selectie met een druk op de DEL toets.

 • Als het resultaat je niet aanstaat, kun je nogmaals proberen met andere waarden voor de parameters of zelfs de laag kopiëren vermenigvuldigen met zichzelf, om het effect te vergroten.

Andere artikelen in deze serie