Linux voor S/390 (IBM z-Series)

ArticleCategory: [Choose a category, translators: do not translate this, see list below for available categories]

System Administration

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Guneyt Goksu]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in en Cüneyt Göksu 

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Database Specialist, werkt al meer dan 12 jaar met alle commerciële databases op de grote platformen inclusief Linux!

Abstract:[Here you write a little summary]

S/390 is een robuust hardware platfrom van IBM voor grote ondernemingen. Linux draait er nu op.

ArticleIllustration:[One image that will end up at the top of the article]

[Illustratie]

ArticleBody:[The main part of the article]

Geschiedenis

Toen het Linux besturingssysteem voor het eerst opdook in 1991, draaide het op IBM PC compatibelen. Sinds die tijd is het overgezet (geport) naar vele andere achitecturen zoals Apple, Atari en 68000 gebaseerde Amiga computers, Sun Spark werkstations; Alpha gebaseerde personal computers en MIPS, PowerPC, HP PA-RISC en ARM.

S/390 is de naam van een mainframe computer architectuur van IBM. Deze architectuur wordt veel gebruikt met IBM's VM, VSE en z/OS (voormalig MVS en OS/390) besturingssystemen. IBM heeft sinds 1999 gekozen voor Linux als een van de "native" besturingssystemen voor deze stevige architectuur.

De belangrijkste reden om Linux te implementeren op S/390 was om de connectiviteit te verzekeren tussen verouderde (legacy) applicaties, Linux applicaties en Middleware applicaties zoals webserver, mail server, applicatieserver, firewall enz.

Er wordt vaak beweerd dat Linux werkt als een API of een emulatie op het S/390 platform, maar dit is niet waar, het werkt als een "native" besturingssysteem zodat alle hardware mogelijkheden van dit platform worden gebruikt. Linux Kernel en Common Code (NL: veelvoorkomende code) worden zonder zonder enige aanpassing gebruikt en de Linux systeemstructuur blijft ongewijzigd. Er waren wel een paar "aanpassingen" nodig om specifieke eigenschappen van de S/390 architectuur te gebruiken. Zo wordt er gewerkt met de ASCII karakterset in plaats van EBCIDIC.

Linux Integratie in S/390 en de zSeries Architectuur

Linux kan op drie verschillende manieren worden geïnstalleerd op het S/390 platform.


Het volgende diagram toont de drie installatie types:
3 manieren om linux op een s/390 te draaien

Als het vereiste aantal Linux servers 15 of minder is, is de LPAR oplossing een goede keus. Als je er meer nodig hebt, 100 of 1000 Linux images, dan is z/VM het antwoord.
Red Hat, SuSE en Turbolinux zijn gekende distributeurs voor S/390 en zSeries.

Je kunt de links hieronder gebruiken om ze te downloaden.

Red Hat:

SuSE:

TurboLinux:

Er zijn ook een paar binaire distributies. Deze zijn te vinden op onderstaande links.

Distributies voor s/390 en zSeries


De vereisten voor het draaien van Linux op de S/390

Waarom Linux voor s/390 ?

De belangrijkste reden is server consolidatie.

De drie-voudige applicatie architectuur kan eenvoudig worden gebruik op twee-voudige hardware. De drie klassieke stappen (Client / Applicatieserver / Data Server) kunnen in de S/390 worden gecombineerd, bijvoorbeeld als Applicatieserver / Databank combinatie. Hipersocket en Fiberchannel ondersteunen de communicatie subsystemen en helpen zo verbindingsproblemen te voorkomen.
Historisch gezien werden legacy ('oude') applicaties eerst gedistribueerde aplicaties en vervolgens web-gebaseerde applicaties. Eerst werd de data decentraal en later ook de applicaties - het aantal servers nam enorm toe. Deze toename leverde een aantal problemen op:

Dit waren een paar van de potentiële problemen in het geval dat Linux images op verschillende hardware draaien. Als ze allen op een enkel S/390 platform draaien, wordt de situatie anders:


3-voudige arch op 2-voudige hw

Bronnen: