[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

LinuxFocus maart/april 2002

[netscape62] Wanneer zal Linux het beste desktop-systeem zijn? Veel mensen, waaronder schrijver dezes, gebruiken Linux al jaren op de desktop en hebben zelfs geen alternatief besturingssysteem op hun computer staan. Waarom gaat de vooruitgang dan zo traag? Er zijn zeker genoeg toepassingen: teksverwerkers zoals Ted, KWord, Abiword, OpenOffice, Applix, ... [openoffice] web browsers zoals Opera, Netscape, Mozilla, Konqueror.... maar wat is er dan mis met deze programma's? Een functioneel, stabiel en logisch desktop programma schrijven is een hele opgave. Netscape en Mozilla zijn er eindelijk in gelsaagd om een snelle, configureerbare (verschillende componenten, instellingen en Themes, het ziet er leuk uit allemaal!) browser te maken, maar de stabiliteit ontbreekt soms nog. Bij goed ontworpen sites is er geen probleem, maar veel commerciële sites doen de browser crashen. Staroffice stond bekend als de desktop-bovenop-de-desktop, en dat maakte hem niet geliefd bij veel mensen. OpenOffice is nu wat je zou verwachten van een office-pakket. Het kan nu zelfs al je lettertypes gebruiken (en printen!), ook truetype fonts, maar het houdt ermee op wanneer je op frames klikt of het print rommel wanneer je verschillende lettertypes op 1 pagina gebruikt. Je ziet het probleem wel neem ik aan...
De meeste programma's zijn nog lang niet uitontwikkeld en de paar programma's die echt stabiel zijn, zoals Ted en Opera, missen nog wat functionaliteit. Dus je bekijkt website A, B en C met Opera, maar andere sites zijn alleen goed te bekijken met Netscape.

Wat moeten we dan doen? Linux is een grote speler op server-gebied, het is uitstekend voor ingebouwde (embedded) systemen en het is een droom voor programmeurs. Linux op de desktop komt nog maar pas op. En ik ben er zeker van dat er binnen korte tijd heel wat vooruitgang zal gemaakt worden op dit gebied.
Tot dan moeten we de verschillende projecten ondersteunen met bug-rapporten, code patches en misschien zelfs met wat echt programmeerwerk. Ik ben zeker dat we ook op de desktop sterk voor de dag kunnen komen. Het vraagt alleen nog wat tijd.


De Artikelen

Vertaald

Onvertaald

Articles at Linux Gazette

De LinuxFocus Tip

[ediff] Het Unix commando diff is zeer handig om 2 tekstbestanden regel voor regel te vergelijken. Dikwijls is het echter niet eenvoudig om te zien welke tekens er nu veranderd zijn in een gewijzigde regel. Oplossing: de Emacs diff mode. Die geeft alle wijzigingen een kleurtje en toont zelfs de verschillen binnen eenzelfde regel. Om het te gebruiken start je emacs en je typt:
M-x ediff-files
In de dialoog die daarop volgt open je gewoon de 2 bestanden die je wilt vergelijken. Plaats de cursor op de kleine pop-up die verschijnt, en je kunt van verschil naar verschil springen met de n en p toetsen.

[linuxprinting.org] www.linuxprinting.org is een uitstekende bron voor printer drivers. Voor zwart-wit laserprinters en voor de meeste (inkjet) kleurenprinters is er uitstekende informatie over de drivers beschikbaar. Voor de allernieuwste kleur-inkjets is er ook nog www.turboprint.de. Turboprint verkoopt commerciële drivers voor Linux, maar onder zeer schappelijke voorwaarden; je kan de drivers ook testen voor je ze koopt. Ondergetekende moest zelfs vaststellen dat de turboprint driver voor zijn hp970c betere resultaten geeft dan de driver van HP zelf.
© 2002 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina