[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

Welkom bij LinuxFocus juli/augustus 2004

zomer 2004 De LinuxTag vond eind juni plaats in Karlsruhe, Duitsland. Het is het grootste Linux evenement in Duitsland en, zoals aangegeven op het spandoek boven de ingang, ook het grootste van Europa. Als we het vergelijken met de LSM in Frankijk of met Fosdem in Brussel dan is het wel een minder internationaal gebeuren dan de twee anderen. LinuxTag had wel presentaties in het Engels, maar de meeste dingen (waaronder de website http://www.linuxtag.org) zijn in het Duits. Het is ook niet echt een bijeenkomst van Linux fans en ontwikkelaars, maar eerder een Linux beurs. HP, Novell, Redhat, IBM en vele anderen waren aanwezig met grote standen. Niet-commerciŽle projecten zoals Gentoo, KDE, cinepaint, symlink, ffii ... waren ook aanwezig. Er waren meer dan 100 stands in totaal. Het is leuk om te zien hoe groot en belangrijk Linux is geworden, en LinuxTag is een presentatie/expositie van dit succes naar het grote publiek. Toch miste ik de enthousiaste 'workshop' sfeer die je wel terugvindt op andere Linux bijeenkomsten. LinuxTag zou iets internationaler mogen zijn en zou naast stands en presentaties ook een paar workshops voor de Linux fans kunnen gebruiken.

Klik hier om LinuxTag 2004 foto's te bekijken

-- Guido Socher

De Artikelen

Vertaald

Onvertaald

De LinuxFocus Tip

Een HyperTerminal voor Linux

Soms wil je via de seriŽle poort rechtstreeks contact maken met een router of een modem. Al wat je nodig hebt is een domme terminal die verbinding maakt met de seriŽle poort bij een bepaalde snelheid, zonder pariteit, in 8 bit, ... De meester Linux distributies leveren minicom of kermit mee voor deze taak. Maar deze toepassingen zijn niet echt gebruiksvriendelijk voor zulke simpele taken: ze zijn veel te complex om in te stellen.

Hier heb je twee goede alternatieven:

gtkterm:
gtkterm is een seriŽle poort terminal geschreven in GTK+. Gewoon opstarten
gtkterm -p /dev/ttyS0
en je communiceert over de rs232 lijn. Om een modem te laten inbellen typ je ATDTjeTelefoonNummer en druk je op enter. Een leuke feature van gtkterm is dat het de status toont van de RS232 controlelijnen (DTR, RST, CTS, CD, DSR, RI).
gtkterm is beschikbaar op http://www.jls-info.com/julien/linux/ (lokale kopie: gtkterm-0.99.4.tar.gz, 276Kb)

cu:
cu is een seriŽle poort terminal die je gewoon in de shell opstart (geen grafische interface). Je gebruikt het als volgt:
cu -l /dev/ttyS0 dir
Om te stoppen typ je: ~.

cu is een onderdeel van het uucp pakket: http://www.airs.com/ian/uucp.html
© 2004 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina