Boekbespreking: Professioneel Perl Programmeren

ArticleCategory: [Choose a category for your article]

Software Development

AuthorImage:[Here we need a little image form you]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Author and translation history]

original in en Guido Socher

en to en Lorne Bailey

en to nl Alrik van Eijkelenborg

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Guido is gek op Linux, niet alleen omdat het een fantastisch besturingssysteem is, maar ook vanwege de gemeenschap van gebruikers.

Abstract:[Here you write a little summary]

"Professioneel Perl Programmeren" is een boek uit de Wrox "Programmeur tot Programmeur" serie. Je krijgt 4.2 kg papier en een heleboel kennis voor ongeveer 80 euro. Het boek behandelt zo'n beetje alle aspecten van Perl 5.6 die denkbaar zijn.

ArticleIllustration:[This is the title picture for your article]

[book cover]

ArticleBody:[The article body]

Inleiding

Ongeveer 7 jaar geleden las ik mijn eerste boek over Perl. Het was "Learning Perl" van O'Reilly. Sinds die tijd heb ik Perl vaak gebruikt voor allerlei projecten. "Learning Perl" ging destijds nog over Perl 4 en ik heb mijn kennis bijgehouden door het lezen van manual pagina's en online documentatie.

Het boek "Professioneel Perl Programmeren" van Wrox leek me dus een mooie gelegenheid om alle nieuwe features te leren kennen en een overzicht te krijgen van Perl 5.6 en alle nieuwe functionaliteit.

Het boek

"Professioneel Perl Programmeren" heeft meer dan 1200 bladzijden en behandelt bijna elk detail van de taal. Het boek beschrijft zichzelf als zeer hulpvol voor zowel nieuwkomers als gevorderde Perl programmeurs. Persoonlijk zou ik het iemand die net begint met Perl niet aanraden. Het is geschreven in de klassieke volgorde, beginnend met het installeren van Perl, data typen, operators, ingewikkelde data structuren, flow control .... etc. Deze indeling maakt het eigenlijk te droog en te abstract voor iemand die net begint en nog niet precies weet wat hij/zij precies wil doen met de programmeertaal. Een meer toepassings-gerichte stijl had waarschijnlijk meer nut gehad voor een beginnende programmeur.

Voor wie is dit boek dan wel? Het is naar mijn mening geschreven voor een programmeur die al over enige basis kennis beschikt. Het bespreekt vrijwel alle aspecten van de taal en geeft soms zelfs details over de interne functies van Perl. Dat helpt om de kracht en beperkingen van bepaalde functies te verduidelijken. Het helpt om meer geoptimaliseerde code te schrijven. Het boek maakt gebruik van vele kleine, onafhankelijke voorbeeldjes en stukjes code om het onderwerp te illustreren. Elke bladzijde bevat op zijn minst een dergelijk voorbeeld. Je kunt deze voorbeelden gemakkelijk overnemen in jouw programma's en ze aanpassen als dat nodig is. Bedenk wel dat het geen volledige programma's zijn. De auteurs gaan niet uit van een toepassing of programma dat geleidelijk uitgebreid wordt als je verder komt in het boek.

Het lezen van dit boek heeft me veel nieuwe details geleerd en gaf me veel nieuwe ideeen om de code die ik schrijf te verbeteren.

Het boek is heel geschikt als referentie. Je kunt het naast je toetsenbord op tafel leggen en de 41 pagina's dikke alfabetische index gebruiken om het antwoord op je vragen te zoeken. De kleine voorbeeldjes die je overal aantreft maken het programmeren een stuk makkelijker.

Referenties