Home Map Index Search News Archives Links About LinuxFocus
Topbar
Bottombar

LinuxFocus Juli 2000 uitgave

cover image
De nieuwe LinuxFocus server in Amsterdam
Wat was er met LinuxFocus gebeurd? Zoals je wellicht heb gemerkt was LinuxFocus van eind Mei to 13 juni van het web verdwenen. De meeste mirrors waren wel beschikbaar. Dit kwam doordat de hoofdserver in Spanje kapot is gegaan. Inmiddels is deze vervangen door een nieuwe computer omdat we de oude niet meer vertrouwden. Maar een nieuwe computer betekent nieuwe componenten en een nieuwe internetprovider. En die was niet eenvoudig te vinden.
De tijd en moeite die de vele vrijwillegers steken in LinuxFocus is zekere duizenden guldens waard als we LinuxFocus zouden verkopen als een tijdschrift, maar het idee achter LinuxFocus is het tijdschrift gratis te houden en hiermee iedereen in staat te stellen over Linux te lezen en erover te leren.
De hoeveelheid data die centrale server overdraagt zijn behoorlijk hoog wat hoge kosten met zich meebrengt. Omdat we geen inkomsten hebben, zijn we dus afhankelijk van een sponsor om deze kosten te dekken. Het bleek zeer eenvoudig een internetprovider te vinden die LinuxFocus wou aanbieden als er reclamebalken op elke pagina konden staan, maar deze providers hebben toch niet helemaal door wat het idee is achter OpenSource en de mensen die hierachter zitten.
De Linux-gemeenschap is een krachtige gemeenschap, maar tegelijker tijd blijkt het ook erg kwetsbaar. Kwetsbaar omdat het niet de grote sommen geld beschikbaar heeft zoals de grote bedrijven. Deze bedrijven kunnen makkelijk een lobby opzetten om wetten te veranderen die in hun straatje werken. Het voorstel over softwarepatenten in Europa is hiervan een voorbeeld (zie petition.eurolinux.org).
Software Patent Free Europe
Dit wetsvoorstel is alleen in het voordeel van grote bedrijven die in staat zijn de dure patenten te betalen en dus tegen de mensen die graag software gratis beschikbaar willen stellen.

Gelukkig zijn er ook goede mensen in deze wereld en LinuxFocus heeft zo een nieuw huis gevonden in Amsterdam. Netsystem.nl biedt normaal internet aan aan bedrijven en hebben zo een zeer goede netwerkverbinding met het internet. Denk eens aan hen als u een nieuwe ISP zoekt voor uw bedrijf.De Artikelen

Vertaald

Onvertaald

De LinuxFocus Tip van de Maand

Hoe verwijdert u een bestand met de naam "-xx"? Natuurlijk een grafische bestandsbeheer programma gebruiken, maar hoe kan dit gedaan worden met het rm commando?

Normaal zal rm -xx lezen als een optie, omdat het met een min-teken begint. Er zijn twee manieren om dit te omzeilen:

  1. Zorg ervoor dat er geen bestandsnamen beginnen met een min-teken: voor bestanden is dit altijd mogelijk. U kunt, bijvoorbeeld, de volledige lokatie van het bestand opgeven, zoals in 'rm /tmp/-xx' om het -xx bestand in de /tmp directory te verwijderen. Ook kunt u naar het bestand -xx verwijzen door er ./ voor te zetten: rm ./-xx
  2. Een tweede optie is de volgende: de meeste linux commando's accepteren een dubbele minus (--) als teken van het einde van de opties.
    rm -- -xx
    zal daarom aangeven dat -xx een bestand is en geen optie
© 2000 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus contactpersonen pagina.