Linux en Japans Deel I

ArticleCategory: [Artikel Kategorie]

System Administration

AuthorImage:[Bild des Autors]

[Lee Wee Tiong]

TranslationInfo:[Info over schrijver(s) en vertaler(s)]

original in en Lee Wee Tiong

en to nl Rano Kuhl

AboutTheAuthor:[Über den Autor]

Lee Wee Tiong studeert momenteel aan de universiteit van Kyoto in Japan. Hij begon met Linux een jaar geleden en dual-boot nu Windows met Redhat 5.1, omdat Linux nog steeds niet zijn tweede-hands gekochte parallelle poort scanner ondersteunt. Hij heeft veel spijt van de koop...

Abstract:[Zusammenfassung]

Dit artikel geeft een korte uitleg over hoe je je Linux systeem kan aanpassen aan het Japans

ArticleIllustration:[Titelbild des Artikels]

[Ilustratie]

ArticleBody:[Der eigentliche Artikel]

Inleiding

Dit artikel is bedoeld voor Linux gebruikers die Japans op hun Linux systemen willen gebruiken, maar niet in staat zijn om de Japanse documentatie te lezen. Met andere woorden, ik neem aan dat je een newbie bent in de Japanse taal. ;-)

Er zijn kortweg twee manieren om Japans op je computer te krijgen: de gemakkelijke manier en de moeilijke. De gemakkelijkste manier is om een Japanse Linux distributie op je computer te installeren. Als je dat doet, zul je na de installatie ook alle software pakketten hebben die nodig zijn voor het gebruiken van Japans. Als alternatief kun je ook de moeilijkste weg nemen: op het web zoeken naar Japanse pakketten, deze downloaden en als het nodig is compileren, en dan installeren over je bestaande Linux systeem. Eigenlijk is dit niet eens zo moeilijk, maar het hangt sterk af van je configuratie. Later meer hierover.

Ik zal je verwijzen naar veel online hulpbronnen op het Web, maar sommigen zijn, jammer genoeg, enkel beschikbaar in het Japans. Maar zelfs als je geen Japans begrijpt, denk ik dat je per definitie liever Japanse karakters correct in je browser ziet dan alleen maar gebrabbel. Daarom beëindig ik deze sectie met een vlotte uitleg over hoe je in je browser en dan vooral Netscape Communicator 4.x, Japanse tekens correct kan laten weergeven.

  1. Start Netscape Communicator/Navigator op.
  2. Klik View -> Encoding. Je zult nu een lijst te zien krijgen van beschikbare taal coderings methodes.
  3. Kies voor Japanese (Auto-Detect). Dit zal voor de meeste Japanse webpagina's werken, maar soms ook niet, probeer dan Japanese (Shift_JIS) of Japanese (EUC-JP).

Ter informatie, ik gebruik Netscape Communicator 4.05 dat bij Redhat 5.1 zit en die laat de Japanse karakters alvast wel goed zien.

Het gebruik van Japanse distributies

Dit is, naar mijn mening, de gemakkelijkste weg naar Japans onder Linux. Als je van plan bent om Linux te installeren en tegelijk ondersteuning voor het Japans wilt hebben, zoek dan niet verder! Hieronder zie je een tabel van Japanse Linux distributies die ik ken met de bijbehorende homepages en een paar opmerkingen.

Naam Taal Opmerkingen
Plamo LinuxJapansGebaseerd op Slackware. Installatie in Japans, Mule, TeX en andere Japanse applicaties. Laatste versie is 1.4. Download hier. Heeft een mailing list.
Vine LinuxJapansGebaseerd op Redhat 5.x. Komt met installatie in Japans, applicaties van PJE, en onafhankelijk-ontworpen Vine Tools. Laatste is 1.0 beta1. Beschikbaar voor downloaden hier. Een mailing list is ook beschikbaar.
TurboLinux (Japans)JapansLees het in Engels op http://www.pht.com/products/index.html.
Linux MLD IIIJapansHet is niet nodig om nieuwe Linux partities aan te maken.
Power LinuxJapansZowel de Macintosh als de Intel versie is beschikbaar.

In de kolom Taal staat in welke taal de homepage is. Laat je niet ontmoedigen voor het feit dat zij allemaal in het Japans zijn. Sommige distributies, namelijk Plamo Linux en Vine Linux, bieden gratis downloaden via anoniem FTP aan.

Ik heb geprobeerd Plamo Linux 1.3 en Turbolinux 3.0-J beta5 te installeren en ik ben blij dat ze beide aan mijn behoeften voldeden.

Installeren van Japanse pakketten

Je hebt al een Linux distributie op je systeem geïnstalleerd en je wilt het niet opnieuw installeren enkel om Japans te kunnen lezen. Nou, dat is mij ook goed. Je hoeft alleen maar de verschillende Japanse software pakketten op te halen en deze over je Linux systeem installeren. Klinkt simpel, niet? Fout! Ten eerste, waar op aarde kun je die Japanse pakketten vinden? En welke zou je dan moeten nemen? Gelukkig voor jou hebben een paar vrijwilligersgroepen deze pakketten van Japanse software al voor je samengesteld, zodat je ze meteen kunt gebruiken. Bezoek hun homepage en download de pakketten voor jouw systeem.

Naam Taal Opmerkingen
Japans Extensie Project (PJE)JapansLaatste versie is 0.1.5 en zou goed moeten draaien op Redhat 4.2 en Slackware 3.5. Redhat 5.x gebruikers kunnen deze versie niet gebruiken. Je zou, in plaats hiervan, voor de 0.3alpha kunnen kiezen, maar dat is, zoals de naam al zegt, alpha kwaliteit. Download hier. En vergeet niet om de PJE-HOWTO te lezen, deze is beschikbaar in het Engels en in het Japans. Mijn advies is: probeer de HOWTO te lezen voordat je het spul gaat downloaden.
Het Japans RPM Project (JRPM)JapansDeze groep vrijwilligers pakt Japanse software in met behulp van de RPM utility dat ontwikkeld is door Redhat. Er zijn op dit moment pakketten beschikbaar voor Redhat 4.2 en de 5.x serie. Je kunt ze hier downloaden. De i386 kolom is verdeeld in twee delen: de bovenste is voor Redhat 4.2 en de onderste voor Redhat 5.x.
Het Debian JP ProjectEngels/JapansAls je Debian GNU/Linux gebruikt, dan heb je geluk. Het is gemakkelijk om je systeem om te zetten in het Japans door de pakketten die worden geleverd door dit team vrijwilligers.

Op het moment van schrijven zijn er maar erg weinig Japanse pakketten gebaseerd op het glibc systeem. Op libc-gebaseerde systemen zoals Slackware 3.5, S.u.S.E. 5.3 en OpenLinux 1.3 zou je geen grote problemen mogen tegenkomen bij het installeren en het gebruiken van Japans. Omdat PJE een goed geschreven PJE-HOWTO levert, zal ik niet verder ingaan op het installeren ervan. Libc-gebaseerde Linux gebruikers zouden goed uit de voeten moeten kunnen met PJE 0.1.5. Voor glibc-gebaseerde Linux gebruikers (bijv. Redhat 5.x), zijn hier een paar tips:

Conclusie

Dit artikel probeert in grote lijnen te vertellen wat je moet installeren om Japanse extensies op je Linux systeem te kunnen weergeven. Het geeft wat informatie over de verschillende Japanse Linux distributies die beschikbaar zijn en het installeren van Japanse pakketten op libc-gebaseerde systemen en een paar tips voor het draaien van Japanse applicaties op glibc-gebaseerde systemen. Maar er zijn nog veel meer dingen die niet in dit artikel worden genoemd. Dingen zoals, in wat voor applicatie moet je lezen (read) en schrijven(write), de invoer van Japans in Netscape, kana-kanji conversie en ga zo maar door. Maar wees gerust, de Japanse pakketten komen meestal met een gedetaileerde documentatie en je wordt geadviseerd om deze goed door te lezen...

Dit is het eerste gedeelte van een serie artikels over "Linux en Japans" die ik aan het schrijven ben. Ik heb eigenlijk nog niet eens bedacht wat ik in deel II zal schrijven, misschien een uitleg voor het installeren op glibc-gebaseerde systemen? Reacties hierop en op toekomstige artikels zijn altijd welkom.

Voor meer informatie:

Dit zijn verscheidene hulpbronnen die ik hier en daar in het artikel heb vernoemd.