Home Map Index Zoek Nieuws Archieven Links Over ons
[Hoofd-balk]
[Voet-balk]
[Foto van de Auteur]
door Manuel Benet Navarro

Over de auteur:

Hij studeert momenteel computerwetenschappen aan de Polytechnische Universiteit van Valencia, Spanje, waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt.

Hij houdt al van Linux (en, meer algemeen, Unix*) sinds de dag dat hij ermee begon te werken, 5 jaar geleden, en hij houdt van alles wat te maken heeft met computer architectuur. Naast computers houdt hij ook nog van muziek, theater en snowboarding.

Stuur email naar de auteur

Het F_CPU Project: Het 'onmogelijke' proberen

[illustratie]

Kort:

Het F-CPU project wil een moderne microprocessor ontwerpen (zoals Pentium II, Merced) volgens een ontwikkelmodel dat lijkt op dat van de belangrijke free-software projecten. Dit lijkt onmogelijk, maar enkele eigenschappen kunnen hier een succes van maken.Inderdaad. Je hebt juist gelezen. Het woord "cpu" is inderdaad het gangbare acroniem voor Central Processing Unit (centrale verwerkinseenheid), en niet ëën of ander bargoens woord dat je je zou voorstellen als je de titel leest. En, natuurlijk, de "F" staat voor "Freedom" (vrijheid). Dat is het project dat ik in dit artikel zal beschrijven.
Eerst en vooral, ik zal geen ontwerp-beslissingen van het project beschrijven, maar wel de organisatie ervan en de doelen.

Het F-CPU project ontstond op het einde van de zomer van 1998 (de exacte datum ken ik niet omdat ik toen nog steeds op vakantie was ;) en werd gestart door Broin Vibber en Andrew D. Balsa, met de bedoeling een microprocessor (F1 is de naam) te ontwerpen die een alternatief zou zijn voor de anderen die nu op de markt zijn. Daarbij wordt het idee van gratis software (GNU/GPL) uitgebreid tot de hardware (om juridische redenen misschien zonder dezelfde licentie, maar wel met een gelijkaardige).
Natuurlijk betekent dit niet dat de computer gratis zal worden weggegeven, omdat er in tegenstelling tot software productiekosten zijn. Maar de architectuur en de implementatie ervan zullen gratis zijn en het ontwikkelmodel zal sterk lijken op dat van software projecten die de GNU/GPL gebruiken, dat wil zeggen, een ontwikkeling die open staat voor iedereen die wil meedoen.

U bent misschien sceptisch over het project: Wie zal de productiekosten betalen? Wie zal de computer errond ontwerpen?
Omdat de processor niet gratis zal zijn (naar schatting 100 dollar), zullen de verkopen de productiekosten moeten dekken. Omdat het project nog zeer jong is, maken we ons daar nog geen zorgen over. In ieder geval, eenmaal de F1 ontworpen, getest en geanalyseerd, is het zeer waarschijnlijk dat enkele bedrijven zullen instaan voor de productie. Het feit dat de F1 gebaseerd zal zijn op een betere architectuur (niet op verbeteringen van het bestaande) en dat op het moment dat de chip klaar is voor productie, de technologie om te produceren op een schaal van 0.25 micron (of zelfs beter) zeer goedkoop zal zijn, maakt het produceren van de chip heel wat gemakkelijker.
De chip zal speciaal ontworpen zijn om Linux te draaien.

OK, dat klinkt aannemelijk, maar hoe snel zal de F1 zijn?
Op dit moment is het project ambitieus genoeg (dat moet wel als het project ooit wil slagen). Schattingen voorspellen dat de chip voor bewerkingen met gehele getallen minstens even goed zal zijn als de Merced, en zelfs beter in floating-point (drijvende komma) bewerkingen.

Wel, fantastisch, maar wat zal er gebeuren met mijn Linux? Ik voel me niet goed zonder...
Op dit gebied is het project zeer duidelijk. De chip zal speciaal voor Linux gemaakt zijn, en hij zal niet ( NIET) compatibel zijn met Winbugs (98, NT), en de Wine emulator zal er niet op werken. Voor andere besturingssystemen op het Intel-platform houdt men de deur open voor een x86 emulator en over de overige besturingssystemen zwijgt men in alle talen.

Ik kijk er al naar uit om de F1 in mijn moederbord te gebruiken... Wanneer zal hij beschikbaar zijn?
Dat hangt natuurlijk af van de verdere ontwikkeling van het project, maar als alles goed gaat kan de F1 er al in 2000 zijn. Wat de F2 betreft...

Tot zover de vragenronde. Laten we enkele aspecten van het project bespreken.
Eén van de effecten van het F-CPU project was het opstarten van enkele andere alternatieve projecten op het gebied van de architectuur van de PC die sterk verbonden zijn met de F1 om met hen zeer nauw samen te werken. Deze projecten omvatten zowel aspecten van het moederbord (welke socket of voet zal de F1 gebruiken?... zou het socket 7, slot 1 en super 7 moeten gebruiken...) als de gereedschappen die we nodig hebben om de F1 te testen en te simuleren.

Zoals u kan zien, is het web de hoofd-coördinator van alle groepen. Laten we vooral het belangrijkste informatiekanaal niet vergeten: de mailing lists (zie aan het eind van het artikel voor meer informatie). We hopen om alle ontwikkelaars via CVS hun informatie te laten updaten vanaf de web server.
Op dit moment is het project nog steeds in zijn beginfase, omdat er nog maar weinig ontwikkelaars zijn. Toch zijn er al enkele mensen (we vermelden speciaal AlphaRISC, KC5TJA, Andrew D. Balsa, Jecel Assumpcao Jr, Rafael Reilova, Steve Wilson,... en enkele anderen die ik vergeten ben, maar ook meedoen) die al bezig zijn met simulatie-gereedschappen en het aantal mensen in het project kan nog steeds sterk groeien omdat er nog altijd veel mensen zijn die het project niet kennen. In ieder geval, de identiteit van de laatst bijgekomenen laat zien dat het project interessant is voor mensen die goed zijn in hardware, VHDL en simulatie.


Om af te sluiten geef ik hier mijn persoonlijke mening over het project:

In elk geval, zoals iemand me vertelde, kan dit project een uitstekende manier zijn om ervaring op te doen.

Voor meer informatie:

Daar vind je alle info over het project, de opstart-documenten , de documentatie... Hou er wel rekening mee dat het project nog nieuw is en dat alles misschien nog niet werkt zoals het zou moeten.


Noot: Het e-mail adres verschijnt niet op de pagina, maar het is f-cpu@egroups.com. Als je geïnteresseerd bent, kan je een e-mail sturen naar de mailing list om te vragen je te abonneren, of je kan de lijst lezen op het adres http://www.egroups.com/.

Oorspronkelijk in het Spaans
Vertaald naar het Engels door Sébastien Blodeel
Vertaald door Floris Lambrechts


Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Manuel Benet Navarro
LinuxFocus 1999

1999-10-11, generated by lfparser version 0.6