LF Tip: Emacs sneltoetsen voor de url in firefox

ArticleCategory:

Applications

AuthorImage:[Here we need a little image from you]

[Photo of the Author]

TranslationInfo:[Author + translation history. mailto: or http://homepage]

original in en Guido Socher

en to nl Guus Snijders

AboutTheAuthor:[A small biography about the author]

Guido heeft nog steeds een paar tips die hij hier kan posten, maar deze zijn niet ongelimiteerd. Als deze of een eerdere tip je bevalt en je hebt ook een idee voor een bruikbare tip, kun je die hem sturen via e-mail. Hij zal hier dan gepost worden onder je eigen naam. Een foto van jou hoeft er niet niet bij, die is optioneel.

Abstract:

Dit is een korte tip. Voortaan zal LinuxFocus iedere maand tenminste een nieuwe tip bevatten. Ideeën voor tips kun je sturen naar guido(Q)linuxfocus.org

ArticleIllustration:

firefox-1.0

ArticleBody:

Introductie

Alle versies van Netscape, Mozilla en Firefox ondersteunden emacs toetsen-bindingen om de URL te bewerken. Alle versies? Nee, sinds Firefox-1.0 zijn deze bindingen veranderd, tenzij je de gnome desktop gebruikt en sneltoetsen hebt ingesteld via "gnome-control-center->Sneltoetsen->Tekstbewerking-sneltoetsen->Emacs".

Ik gebruik xfce als desktop en Firefox-1.0 zag er goed en geavanceerd uit, maar werd onwerkbaar voor mij. De sneltoetsen die ik telkens gebruik om de url te bewerken, deden het plotseling niet meer:
crtl-a  ga naar begin van de regel
crtl-e  naar het einde van de regel
crtl-u  verwijder de regel
crtl-d  verwijder naar rechts
crtl-k  verwijder tekst van cursor tot einde van de regel
...
Die toetsen combinaties hadden een decennium van Linux webbrowsers gewerkt, tot-en-met Firefox-0.9. Nu waren ze weg. Een ramp als je er echt aan gewend bent. Ze maakten het manoeuvreren door het web snel en makkelijk. Plotseling was het surfen lastig. Ik was echt woest dat Microsoft de Linux desktop leek te hebben overgenomen.

De oplossing

Firefox respecteerd gtk-2 sneltoetsen met Firefox-1.0. Als je geen gnome of kde gebruikt, kun je het bestand .gtkrc-2.0 in je home directory makenmet de volgende inhoud:
include "/usr/share/themes/Emacs/gtk-2.0-key/gtkrc"
gtk-key-theme-name = "Emacs"
Herstart firefox en je hebt een vriendelijke browser die je commmando's respecteerd :-)